Conținut actualizat periodic
Dacă ești interesat(ă) de subiectul reducerii stresului, descarcă oricare dintre următoarele mele resurse gratuite:
- Evaluarea Stării de Bine – Editabil – Conține un set de 55 de întrebări care te vor ajuta să obții o evaluare mai clară a stării tale de bine și direcții pentru dezvoltare și îmbunătățire. Descarcă de aici resursa și pregătește-te să faci pași importanți către îndeplinirea nevoilor și obiectivelor tale personale și profesionale!
- De la Stres la Energie – Workbook editabil – Cu ajutorul acestui caiet practic, poți începe să-ți gestionezi nivelul de stres într-un mod adaptat nevoilor tale. Workbook-ul conține o abordare practică, ”la cheie”, incluzând: întrebări de ghidaj, fișe de lucru, planificator zilnic și săptămânal, review lunar și vision board. Descarcă de aici resursa și începe călătoria ta de la stres la energie chiar acum!
- 13 tehnici utile de a transforma stresul din inamicul tău numărul unu în cel mai valoros aliat – bazate pe știință! Descarcă de aici resursa și află informații utile cu privire la stres și la modul în care îți poți transforma relația cu el.
Alte resurse gratuite pentru descărcare, găsești aici.
Dacă vrei să programezi o sesiune de cunoaștere pentru a afla mai multe despre ce înseamnă să lucrezi la reducerea stresului resimțit, contactează-mă. Te aștept cu drag la sesiuni.
Află în cele ce urmează sugestii pe care le postez periodic pentru reducerea stresului în mod constat și eficient.
23 aprilie 2024
Mulți profesioniști se identifică puternic cu munca sau profesia lor, iar titlurile, realizările și responsabilitățile profesionale devin adesea pentru aceștia o dimensiune excesiv de importantă a identității lor.
Această prea strânsă legătură a identității personale cu munca sau profesia (atunci când profesionistul acaparează o parte prea mare din identitatea și viața individului) poate deveni periculoasă, întrucât poate duce la pierderea echilibrului dintre dimensiunile vieții, la stres cronic și poate afecta sănătatea fizică și mentală.
Pentru a afla câteva strategii care te pot ajuta când vine vorba despre identitatea profesională și stresul asociat acesteia, te invit să citești aici articolul de pe blog intitulat Între Identitatea Profesională și Stresul Asociat Acesteia – Un posibil Ghid pentru Echilibru.
15 august 2023
Atunci când suntem stresați, o gamă largă de reacții emoționale pot fi declanșate. Furia este (doar) una dintre ele.
Când suntem supuși unei presiuni mari sau ne simțim copleșiți de circumstanțe, reacția noastră poate include un nivel crescut de iritabilitate și furie.
Furia apare adesea când simțim că nu putem controla situația în care ne aflăm.
Gânduri automate absolutiste (de tipul ”trebuie…” sau ”ar fi trebuit să…”) care conțin interpretări rigide și inflexibile și crează așteptări nerealiste, sunt cele care însoțesc emoții dificile intense, cum este și furia.
Totodată, stresul intens sau stresul cronic poate reduce răbdarea, crescând astfel probabilitatea de a resimți furie în anumite situații.
Este normal să simțim furie în situații stresante, însă este esențial să căutam modalități de a gestiona această emoție într-un mod sănătos.
Putem reduce furia, conștientizând impactul pe care gândurile automate absolutiste îl au asupra modului în care ne simțim. Cum spuneam și în sugestia anterioară, prin identificarea și conștientizarea acestor gânduri automate negative și prin aplicarea tehnicilor din cadrul coachingului cognitiv-comportamental, putem învăța să le gestionăm într-un mod sănătos, să le înlocuim cu gânduri raționale, flexibile, constructive și, astfel, să reducem stresul în mod constant și eficace.
De la caz la caz, alte modalități care ne pot ajuta în gestionarea/reducerea furiei pot include: respirația profundă, comunicarea asertivă, găsirea de soluții constructive pentru a face față surselor de stres etc.
Dacă simțim că furia sau stresul ne afectează în mod semnificativ viața sau relațiile, pentru a le gestiona în mod eficient și a evita din consecințele negative (cognitive, fiziologice, comportamentale, în relații), este util să căutăm suport adecvat (coaching, consiliere psihologică s.a.). Și aceasta cu atât mai mult cu cât, ceea ce dobândim în sesiunile sau ședințele de lucru, ne este util pentru întreaga noastră viață.
08 august 2023
Gândurile automate negative sau stilurile de gândire dezadaptative pot fi un factor de stres semnificativ în viața noastră (poți afla mai multe despre aceste stiluri de gândire, ascultând aici episoadele 71 – 77 din podcastul Drept la Împlinire).
Chiar dacă aceste gânduri nu ne generează neapărat și emoții intense în momentul apariției lor, ele pot contribui la stresul resimțit într-o serie de moduri:
Gândurile automate negative se pot acumula treptat în mintea noastră, creând un fundal constant de auto-critica sau auto-sabotaj. Aceasta poate duce la o stare generală de anxietate sau stres.
Chiar dacă nu generează direct emoții puternice, aceste gânduri ne pot influența modul în care reacționăm la evenimente și ne pot amplifica alte emoții, cum ar fi anxietatea sau frustrarea.
Gândurile automate negative ne pot determina să evităm situații sau provocări care ne-ar putea provoca stres sau anxietate, ceea ce ne poate împiedica creșterea personală și profesională.
Putem renunța la oportunități sau la exprimarea de idei din cauza gândurilor automate negative, ceea ce poate contribui la sentimentul de a ne simți blocați sau limitați.
Gândurile automate negative ne pot afecta modul în care ne percepem pe noi înșine/însene și pe ceilalți, ceea ce poate duce la tensiuni în relațiile interpersonale.
Prin identificarea și conștientizarea acestor gânduri automate negative și prin aplicarea tehnicilor din cadrul coachingului cognitiv-comportamental, putem învăța să le gestionăm într-un mod sănătos, să le înlocuim cu gânduri raționale, flexibile, constructive și, astfel, să reducem stresul în mod constant și eficace.
01 august 2023
Când discutăm despre reducerea stresului, stresul emoțional legat de dificultățile specifice poate constitui un blocaj pentru rezolvarea problemelor practice.
Acest tip de stres este adesea cauzat de provocări personale, profesionale sau relaționale cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi. În astfel de situații, este important să identificăm problemele practice pe care la avem de rezolvat și dacă și care sunt problemele emoționale. Apoi, dacă sunt prezente ambele tipuri de probleme și problemele emoționale reprezintă obstacole în depășirea celor practice, este indicat să le rezolvăm pe acestea în primul rând.
Procedând astfel, vom elimina blocajele și obstacolele care ne pot împiedica abordarea eficientă a problemelor practice. Mai mult, astfel, putem obține o perspectivă mai clară și mai echilibrată asupra situației și putem acționa cu mai multă încredere și eficacitate în rezolvarea dificultăților cu care ne confruntăm.
25 iulie 2023
Redescoperind puterea prezenței aici și acum, adică în momentul prezent putem reduce stresul în mod eficient. Atunci când ne concentram cu adevărat pe ceea ce se întâmplă aici și acum, mintea noastră funcționează la capacitate maximă pentru a gestiona provocările și a ne menține echilibrul emoțional.
Focalizându-ne atenția pe prezent, scăpăm de îngrijorările legate de viitor sau regretele din trecut, care pot alimenta stresul și anxietatea. Astfel, ne permitem să acționăm în mod conștient, să luăm decizii mai bune și să ne bucurăm de experiențele din jurul nostru.
Sunt mai multe practici care ne pot fi utile în a ne conecta profund cu momentul prezent și să ne eliberăm tensiunile din minte și corp. Două dintre cele mai simple, ușoare și mereu ”la purtător” sunt respirația și atenția. Respirația conștientă le îmbină pe amândouă. Practicând-o, ne ancorăm în prezent ori de câte ori este nevoie. Astfel, putem descoperi că în momentul prezent, mintea noastră operează într-un mod clar și eficient, iar aceasta ne poate ajuta să depășim stresul și să trăim mai armonios.
18 iulie 2023
Gândurile noastre joacă un rol esențial în modul în care experimentăm stresul. Coachingul cognitiv-comportamental ne ajută să identificăm și să modificăm gândurile negative care contribuie la nivelul nostru crescut de anxietate și tensiune. Iată 4 idei practice din coachingul cognitiv-comportamental pentru managementul stresului:
1. Observarea gândurilor: Începem cu un prim pas – ne observăm gândurile pe care le avem în momentele de stres. Sunt ele realiste sau exagerate? Încercăm să le examinăm critic. Apoi, într-un pas ulterior, ar urma să le schimbăm în direcția unor gânduri raționale.
2. Planificarea timpului și prioritizarea: Stresul poate fi adesea rezultatul unei program sau agende prea încărcate. Astfel, un pas important este planificarea, pentru a acorda prioritate activităților importante, delegând sau eliminând acele activități care nu sunt esențiale.
3. Tehnici de relaxare: Este importantă să învățăm și aplicăm câteva tehnici simple de respirație conștientă pentru a ne elibera de tensiunea acumulată în corp și a ne relaxa mintea. Aceste practici ne pot ajuta să reducem nivelul de stres și să ne simțim mai centrați și echilibrați.
4. Auto-îngrijire: Să nu uităm să ne acordăm timp pentru a ne îngriji atât corpul, cât și mintea. Fie că este vorba despre o plimbare în natură, o lectură relaxantă sau petrecerea timpului cu cei dragi, putem găsi activități care ne aduc bucurie și ne ajută să ne relaxezi.
Aplicând principiile coachingului cognitiv-comportamental în viața noastră, ne putem construi abilități solide de gestionare a stresului. Putem lua măsuri chiar de azi pentru a ne transforma relația cu stresul și a ne îmbunătăți calitatea vieții. Folosind tehnici și metode simple, ușor de implementat, putem obține o stare de echilibru și bunăstare. Să fim atenți la nevoile noastre și să căutăm sprijin profesionist dacă este necesar.
11 iulie 2023
Hidratarea, somnul suficient, alimentația sănătoasă și mișcarea (în natură) sunt aspecte esențiale pentru menținerea sănătății fizice și psihice pe termen lung.
Alături de acestea, un rol la fel de important în gestionarea stresului îl au igiena mentală și emoțională. Este esențial:
- să recunoaștem și să lucrăm cu modurile mai puțin constructive în care interpretăm experiențele și evenimentele din viața noastră profesională și personală;
- (dacă este cazul) să abordăm și experiențele de viață dificile – doliu/pierderi, suferințe/traume – deoarece acestea pot influența modul în care percepem și gestionăm emoțiile în prezent.
Neglijarea acestor aspecte ne poate consuma energia și ne poate afecta în mod negativ sănătatea și bunăstarea.
Susținerea unui coach (sau, dacă este cazul, a unui psiholog) poate fi utilă pentru a face pași în direcția reducerii stresului. Relația de coaching creează spațiul necesar pentru a lucra la transformarea relației cu stresul și, astfel, la reducerea acestuia.
04 iulie 2023
Stresul este un răspuns de adaptare și devine negativ în anumite condiții, condiții asupra cărora putem interveni și este important să intervenim pentru a ne proteja sănătatea. Câțiva pași care ne pot ajuta în a ne construi o viață cu mai puțin stres negativ cuprind: să identificăm factorii de stres, să identificăm acele moduri mai puțin constructive în care interpretăm experiențele sau evenimentele din viața noastră profesională și personală și/sau să conștientizăm care sunt ”beneficiile” pe care ”sunt stresat/ă” ni le aduce, pentru ca mai apoi să alegem moduri benefice, constructive de a ne menține motivația, încrederea în forțele proprii, de a ne împlini nevoile emoționale (pe care cu toții le avem) sau de a experimenta senzații noi, lucru care ne poate îmbogăți această experiență pe care o numim viață.
29 iunie 2023
Efectul de undă – despre care am vorbit în episodul nr. 59 al podcastului Drept la Împlinire – poate fi aplicat și când vorbim de gestionarea stresului. Astfel, în loc să ne simțim copleșiți de stres și să încercăm să rezolvăm totul simultan, putem folosi principiul efectului de undă pentru a ne concentra pe acțiuni mici și progresive. Fiecare pas mic pe care îl facem pentru a reduce stresul și a ne îmbunătăți starea de bine poate genera un efect de undă pozitiv în viața noastră. Apoi, odată ce reușim să gestionăm stresul și să ne îmbunătățim starea de bine, îi putem influența și inspira și pe cei din jurul nostru.
27 iunie 2023
Stabilește așteptări realiste pentru tine însuți(ă), pentru că nu totul este în controlul tău. Dacă simți că te lași prins(ă) în spirala gândurilor, imaginându-ți cele mai rele scenarii, încearcă să te oprești și să-ți direcționezi gândurile în altă parte. Străduiește-te să accepți ceea ce nu poți controla și ia cele mai bune decizii în condițiile date.
Ceea ce gândim, ne influențează modul în care ne simțim. Cum ne simțim, ne influențează modul în care ne comportăm. Astfel, reformularea gândurilor cu privire la un factor de stres, ne poate ajuta la gestionarea emoțiilor, reducând stresul pe care îl simțim.
Și, da, așa cum spuneam într-o sesiune cuiva care avea un moment ”Aha!” dându-și seama că nu se gândise la aceasta până la acel moment, este permis să ne schimbăm gândurile și putem să o facem.
Dacă îți dorești să lucrezi și să obții rezultate la acest capitol, apelează la un coach. Cu ajutorul ei sau lui, vei identifica situațiile sau comportamentele care contribuie la nivelul tău de stres și apoi vei putea dezvolta un plan de acțiune pentru a-ți transforma relația cu stresul.