Schimbarile emotionale ale somajului si gestionarea lor

Schimbarile emotionale ale somajului
Timp de citire: 3 minute

Munca noastră este o parte importantă a vieților noastre și, tocmai de aceea, atunci când suntem în șomaj, trecem printr-o perioadă de schimbare, ajustare care are implicații profunde.  

În articolul Unemployment and mental health” (Șomajul și sănătatea mintală), disponibil pe site-ul Institute for Work and Health (SUA) arată că: ”Există numeroase studii publicate despre relația dintre șomaj și sănătatea mentală. Marea majoritate a celor pe care le-am analizat au constatat că șomajul afectează negativ sănătatea mentală.

Apoi, în articolul cu același titlu, Unemployment and mental health” (Șomajul și sănătatea mintală), care este disponibil pe site-ul The Health Foundation (UK), se arată că: ”Relația dintre sănătatea mentală și șomaj este bidirecțională. O bună sănătate mentală este un factor cheie în influențarea capacității de angajare, găsirea unui loc de muncă și menținerea acestuia. Șomajul provoacă stres, ceea ce în final are efecte negative asupra sănătății fizice pe termen lung și poate avea consecințe negative asupra sănătății mentale a persoanelor, inclusiv depresie, anxietate și scăderea stimei de sine.

Aceste 2 articole care fac trimitere la studii și cercetări se alătură unei varietăți de alte surse ce spun, în esență, același lucru: perioadă în care suntem în șomaj poate avea un impact emoțional semnificativ asupra noastră, ca indivizi, motiv pentru care este important să acordăm atenție sănătății noastre, să luăm măsuri pentru a ne îngriji și a ne menține echilibrul emoțional.

În cadrul specializării în consiliere vocațională pe care am urmat-o, perioada de șomaj din viața noastră, a oamenilor este un subiect tratat cu atenție, accentul fiind pus pe a înțelege schimbările emoționale pe care le simțim atunci când trecem prin șomaj. Înțelegându-le, dobândim un grad de control asupra acestora și ne putem susține mai bine în perioada lui. Iar aceasta ne influențează în mod pozitiv, dându-ne încredere în abilitatea noastră de a explora profesii, de a ne căuta locuri de muncă.

Astfel, în cele ce urmează vom descoperi câteva idei și exemple despre modul în care șomajul ne poate afecta starea emoțională, cât și ce ne poate fi de ajutor în această perioadă.

Schimbarile emotionale ale somajului
Schimbările emoționale ale șomajului

Când ne aflăm într-o perioadă de șomaj și în căutarea unui loc de muncă, este normal să experimentăm schimbări emoționale semnificative, pentru că trecem printr-un proces de ajustare la noile circumstanțe din realitatea vieții noastre. Acest proces este unul care necesită timp și poate fi dificil.

Indiferent de circumstanțele în care am ajuns în șomaj, acesta este un proces de schimbare care ne poate afecta în mod negativ starea ta emoțională, întrucât poate aduce cu sine nesiguranță, respectiv sentimentul că am pierdut controlul, precum și stres.

Iată câteva exemple concrete ale schimbărilor emoționale pe care le putem experimenta în timpul șomajului:

– Anxietate și stres:

Incertitudinea referitoare la viitorul profesional și grija privind nevoile financiare ne pot provoca anxietate și stres, în niveluri ridicate. Astfel, ne putem simți neliniștiți, îngrijorați în legătură cu situația noastră și cu posibilitatea de a găsi un nou loc de muncă. Este bine să conștientizăm că dacă avem griji puternice, persistente cu privire la nevoile financiare, acestea pot contribui la apariția unor simptome de depresie, cum sunt: lipsa de energie, sentimente de descurajare etc.

– Tristețe și lipsă de încredere în sine:

Lipsa unui scop clar și a unei rutine regulate, precum și respingerea repetată în căutarea unui loc de muncă, pot duce la sentimente de tristețe și descurajare. Putem simți o lipsă de valoare și încredere în propriile abilități, ceea ce ne poate afecta stima de sine.

– Singurătate și izolare socială:

Fiind în afara mediului de lucru și având contact social redus, putem experimenta și sentiment de izolare și singurătate. Lipsa interacțiunilor sociale poate contribui la disconfortul emoțional pe care îl simțim și poate accentua schimbările emoționale negative.

Este important să cunoaștem că, deși aceste sentimente variază de la persoană la persoană, ele sunt comune și că există lucruri pe care le putem facem pentru a ne îngriji și a ne menține sănătoși în această perioadă dificilă.

Schimbarile emotionale ale somajului
Ajustarea la noile circumstanțe – ce ne poate fi de ajutor

În primul rând, este important și ne este de ajutor să recunoaștem sentimentele care pot să ne însoțească în această perioadă și să le acceptăm. Recunoscându-le și acceptându-le, procesul de ajustare la noile condiții va fi mai ușor de parcurs pentru noi. Întrucât aceste emoții sunt normale în astfel de perioade din viața noastră, este bine să înțelegem că nu are sens să ne criticăm pentru că simțim furie, anxietate, îngrijorare, tristețe etc. Sunt sentimente comune pe care le simțim când trecem prin perioade dificile, de ajustare și schimbare.

Cunoscând și acceptând faptul că trecem printr-o perioadă care ne solicită emoțional, ne permitem să ne exprimăm emoțiile și să le discutăm cu cei apropiați (prieteni, membrii familiei), specialiști (consilieri, coachi, terapeuți, în centrele de consiliere), putem căuta grupuri de suport din care fac parte persoane care trec prin experiențe similare. Când trebuie să facem față unor schimbări care implică și schimbări emoționale, este esențial să apelăm la sistemul nostru de suport social. Oricât de mic este acest sistem, împărtășirea grijilor și primirea sprijinului emoțional ne pot reduce din încărcătura emoțională.

Alături de comunicare și căutarea suportului social, o modalitate prin care ne putem gestiona schimbările emoționale este creativitatea proprie. Putem picta sau scrie pentru a ne elibera și explora gândurile și sentimentele.

Folosirea unor tehnici de relaxare (cum sunt, de exemplu: meditația, respirația profundă și altele) ne poate ajuta în reducerea nivelului de stres și anxietate și ne poate îmbunătăți starea generală de bine.

Totodată, în această perioadă este important să menținem o rutină și un stil de viață sănătos. Similar situației din pandemie, când poate mulți dintre noi am îmbrăcat zile la rând doar pijamale și ne-am simțit blocați, speriați, și atunci când trecem printr-o perioadă de șomaj, poate fi ușor să ne neglijăm fizic și emoțional. Menținerea unui stil de viață sănătos include: activitate fizică regulată, alimentație echilibrată și suficient somn, întrucât acestea contribuie la îmbunătățirea stării noastre emoționale.

De asemenea, este esențial să descoperim și să practicăm activități care ne aduc bucurie și ne ajută să ne relaxăm. Așa ne vom îmbunătăți stare de spirit. Putem citi, scrie, picta, găti, cânta, asculta muzică și multe altele. Dacă ne pasionează un subiect sau găsim interesant un domeniu, putem să-l aprofundăm. Putem chiar să ne creăm un proiect personal plecând de la acest interes sau pasiune. Noi oportunități se pot ivi atunci când deschidem ușa către lucrurile care ne pasionează și ne inspiră.

Nu în ultimul rând, în această perioadă din viață este important să ne acordăm timp pentru a ne reevalua obiectivele și interesele, chiar a ne identifica sau reevalua valorile personale și obiectivele. Acest lucru ne poate motiva și inspira în a adopta o nouă perspectivă în ceea privește șomajul, în sensul oportunități pe care ne-o oferă spre a explora noi direcții și a ne dezvolta abilități. Cursuri de formare, activități de voluntariat, căutarea de noi oportunități de angajare, contactarea centrelor de consiliere sau entităților cu activități similare care ne pot oferi îndrumare profesională – iată doar câteva acțiuni care ne pot ajuta la îmbunătățirea încrederii în noi și la creșterea optimismului în această perioadă.

Schimbarile emotionale ale somajului
Să avem încredere și să rămânem optimiști

Precum râurile care curg necontenit și își găsesc mereu drum în jurul obstacolelor, așa și noi, oamenii suntem înzestrați cu resurse interioare pentru a depăși orice provocare. Și atunci când într-o situație pare că nu mai avem ce face, mai este ceva de făcut, o mică mișcare pe care o putem face. 

În univers, nimic nu rămâne fix. Viața este schimbare, flux. Această perioadă de șomaj este doar temporară și, în fiecare zi, suntem în măsură să facem pași mici, dar importanți, pentru a ne îmbunătăți situația și starea emoțională. Poate înseamnă să ne extindem rețeaua de contacte, să învățăm abilități noi, să explorăm oportunități de voluntariat sau să ne implicăm în proiecte personale care ne inspiră profund.

Încrederea în resursele noastre interioare este o armă puternică în călătoria noastră prin viață. În situațiile dificile ale vieții, să ne aducem aminte de aceasta, de punctele forte ale caracterului nostru. Eu am găsit mereu aliați puternici în creativitate și curiozitate, cărora le-am adăugat mereu o doză oricât de mică sau mare a fost nevoie de curaj. Care sunt aliații tăi?! Identifică-i și folosește-i.

Să nu uităm că această perioadă este temporară și că putem face pași pentru a ne îmbunătăți situația și starea emoțională.

Și, dacă îți pot fi de ajutor, te invit să mă contactezi.

Până la următorul articol, stay curious!

Informații contact

coach@ancutacosma.ro

0728 144 607