Drept la Implinire Sezonul 1

Podcast Drept la implinire
Sezonul 1 a fost de luni până vineri. Adică, 5 zile din 7 și a adunat pe parcursul primelor 5 luni de existență nu mai puțin de 100 de episoade! Le poți asculta mai jos. 

Drept la Împlinire este un minipodcast, pentru ca să ai timp pentru profesia pe care o iubești! Este cu inspirație, creativitate și motivație, pentru că, știm bine, că tonul face muzica! Carieră, dezvoltare personală, tips&tricks, întrebări, gânduri, chiar și necesarele și binevenitele zâmbete care șterg din urmele stresului & tot ce va mai fi, le poți auzi în Drept la Împlinire! 

Dacă vrei să-mi transmiți o idee, un gând sau o întrebare cu privire la podcast, scrie-mi pe adresa de e-mail dedicată: podcast@ancutacosma.ro

Podcastul îl poți asculta și pe platformele de streaming (audio, video).

Pentru noutăți, abonează-te și la paginile din social media ale podcastului.

A început și Sezonul 2! Îl poți asculta și aici.

Sezonul 1

Episod 100 – Gânduri la final de sezon și Harta Vieții Împlinite – Finalul Sezonului 1 – publicat în 31.08.2023 – Episodul 100 al podcastului Drept La Împlinire reprezintă un moment special, marcând finalul sezonului 1. Am inclus reflecții asupra primului sezon, a experienței proprii în realizarea acestuia timp de 6 luni. “Harta Vieții Împlinite” este un exercițiu de definire a vieții împlinite și identificare a pașilor concreți spre realizarea ei, un exercițiu în care te ghidez și pe care l-am inclus în semn de mulțumire pentru tine, cel sau cea care ai ascultat acest sezon al podcastului.

Episod 99 – Puterea curajului și acceptarea vulnerabilității: Depășirea stigmei – publicat în 30.08.2023  Pe drumul autenticității în viață și carieră, al descoperirii și exprimării unicității noastre, curajul și vulnerabilitate ne însoțesc. Chiar mai mult: avem nevoie de ele. Deși cele două concepte par a fi în opoziție, de fapt, ele se completează și ne ajută să ne descoperim și să ne trăim viața într-un mod autentic. Există o stigmă asociată cu puterea curajului și acceptarea vulnerabilității?! Și dacă da, care este o posibila explicație pentru existența acesteia?! Te invit să asculți acest episod pentru a descoperi răspunsurile, cu atât mai mult cu cât tema episodului a fost propusă de una dintre ascultătoarele podcastului! După ce îl asculți, nu uita să-l dai mai departe.

Trimiteri la alte episoade ale podcastului: Episod 49 – În căutarea autenticității: Cum să fim (mai) autentici în viață și carieră. Te invit să asculți acest episod.

Episodul următorul, cel cu numărul 100, marchează finalul Sezonului 1 al podcastului Drept la Împlinire.

Episod 98 – Gestionarea Stresului și Echilibrul Emoțional – publicat în 29.08.2023 – Descoperă în acest antepenultim episod din primul sezon al podcastului cele 3 idei-cheie care îți pot fi utile pentru gestionarea stresului și cultivarea echilibrul emoțional în carieră și viață. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Resursa mea gratuită intitulată: ”13 tehnici utile de a transforma stresul din inamicul tău numărul unu în cel mai valoros aliat – bazate pe știință!” o găsești aici.

Episod 97 – Networking Autentic și Valoros: Construirea Relațiilor Semnificative în Carieră cu o Abordare Cognitiv-Comportamentală – publicat în 28.08.2023 – În acest episod explorăm câteva idei despre construirea relațiilor semnificative în carieră, prin networking autentic și valoros. Descoperim cum să construim conexiuni autentice, bazate pe valori comune și sprijin reciproc. Înțelegem importanța ascultării active și a oferirii de valoare înainte de a cere. Ascultă acest episod pentru a afla câteva strategii care te pot ajuta să-ți construiești o rețea de contacte de calitate, care îți poate susține succesul pe termen lung. Și aceasta pentru că o carieră împlinită se construiește, nu se întâmplă. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Episod 96 – De ce contează să avem un Plan de Carieră – publicat în 25.08.2023 – Explorăm în acest episod de ce un plan bine conturat este important pentru o carieră împlinită și care sunt cele 5 principii importante care ne pot ajuta să întocmit un astfel de plan. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Episod 95 – Abilități care contează: Abilități de Leadership (Conducere) – publicat în 24.08.2023 – În acest episod, explorăm câteva idei privind abilitățile de leadership – conducere. Un lider nu este definit doar de poziție, ci și de influență și inspirație. Într-un context profesional, un lider nu doar ghidează, ci și modelează excelența, promovând dezvoltarea continuă și empatia. Abilitățile esențiale includ: comunicare eficientă, înțelegere empatică și adaptabilitate la schimbare. Nu aveam cum să explorăm tema fără a recurge la cuvintele lui Simon Sinek, care deschid episodul, respectiv la cele ale lui Adam Grant, care îl încheie. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

La rubrica Abilități care contează, au apărut și următoarele episoade: Episoadele 24, 25, 26 – Abilități care contează: Comunicarea eficientă (partea întâi, a doua, a treia); Episod 35 – Abilități care contează: Gândirea critică; Episod 36 – Abilități care contează: Gândirea creativă; Episod 62 – Abilități care contează: Gestionarea timpului prin fluxul de lucru personalizat; Episod 83 – Abilități care contează: Luarea Deciziilor.

Episod 94 – Depășirea Blocajelor în Luarea Deciziilor – publicat în 23.08.2023 – În acest episod, explorăm 3 situații comune de blocaj, 4 strategii practice și tehnici care ne pot ajuta să le depășim. Alegerile perfecte, chiar dacă ni le dorim, nu există, astfel că este necesar să învățăm să depășim blocajele în luare deciziilor și să facem alegeri care să fie aliniate cu valorile noastre și obiectivele pe care le urmărim. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Trimiteri la alte episoade ale podcastului: Episod 83 – Abilități care contează: Luarea Deciziilor. Te invit să asculți acest episod.

Episod 93 – Puterea obiceiurilor mici: Rutina Recunoștinței – publicat în 22.08.2023 – Descoperă la rubrica “Puterea obiceiurilor mici” beneficiile recunoștinței. Această practică ancestrală ne influențează pozitiv starea mentală și emoțională, ajutând la gestionarea stresului. Recunoștința, o emoție profundă de mulțumire față de lucrurile bune din viață, poate fi cultivată în mai multe feluri. În acest episod, vei afla 3 idei practice de a o practica, iar resursa la care fac trimitere în cadrul episodului, o poți descărca de aici. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

La rubrica Puterea obiceiurilor mici, au apărut și următoarele episoade: Episod 29 – Puterea obiceiurilor mici: Setarea de mici obiective; Episod 22 – Puterea obiceiurilor mici: Pauzele (de) la muncă; Episod 61 – Puterea obiceiurilor mici: Motivație pentru zilele de luni; Episod 80 – Puterea obiceiurilor mici: Mâncăm la timp pentru a reduce stresul.

Episod 92 – Cu eșecul ce facem?! Gestionarea experiențelor de tip Eșec – publicat în 21.08.2023 – Explorăm în acest episod câteva strategii practice care ne pot ajuta în a transforma experiențele de tip eșec în oportunități pentru creșterea noastră personală și profesională. Coachingul cognitiv-comportamental oferă instrumente pentru gestionarea și învățarea din aceste experiențe, iar strategiile de gestionare includ recunoașterea și transformarea gândurilor limitative negative, învățarea din experiențe și identificarea unor obiective realizabile. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Episod 91 – Stima de Sine și Performanța în Carieră – publicat în 18.08.2023 – În acest episod explorăm legătura dintre stima de sine și performanța în carieră, evidențiind cum modul în care ne percepem și evaluăm abilitățile influențează abordarea sarcinilor profesionale. Importanța stimei de sine sănătoase în dezvoltarea carierei, pericolele stimei de sine scăzute (inclusiv sindromul impostorului), dar și ale celei exagerate, câteva strategii pentru cultivarea stimei de sine sănătoase, momente critice în carieră care ne pot afecta stima de sine, rolul rezilienței emoționale și al acceptării necondiționate a propriei persoane în depășirea acestora sunt cele câteva idei care compun acest episod. Povestea Anei, o tânără avocată, ne ajută să ne fixăm câteva aspecte relevante pentru această temă. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Trimiteri la alte episoade ale podcastului: Episod 18 – Relația cu noi – Acceptarea necondiționată a propriei persoane; Episod 75 – Abstracția Selectivă – Concentrarea asupra Detaliilor Negative și Ignorarea Aspectelor Pozitive. Te invit să asculți acest episod.

Episod 90 – Puterea Respirației – publicat în 17.08.2023 – În tumultul vieții, găsirea momentelor de claritate poate fi dificilă. Episodul acesta ne aduce în prim plan un aliat de nădejde mereu la îndemână – respirația. Trimiterea la cele scrise de James Nestor, în cartea intitulată ”Respirația” (un bestseller New York Times), cât și la tehnici, precum mindfulness și ancorarea în prezent, ne ajută să înțelegem că respirația joacă un rol cheie în gestionarea stresului. Într-un mediu solicitant, aceasta poate fi ancoră pentru claritate și reziliență. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Trimiteri la alte episode ale podcastului: Episod 40 – Mindful walking sau mersul conștient – o practică care ne poate ajuta în reducerea stresului; Episodul 46 – Mindful, mindfulness – forme în care putem practica stare de prezență. Te invit să asculți aceste episoade.

Episod 89 – Doliul și influența lui în viața profesională – publicat în 16.08.2023 – Explorăm câteva idei despre doliu, o călătorie emoțională complexă pe care o străbatem atunci când pierdem o persoană dragă și care ne influențează viață, inclusiv cea profesională. Articolul de blog pe care l-am scris și la care m-am referit în cadrul episodului îl poți citi aici. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Episod 88 – Echilibrul între Carieră și Viața personală: Mit sau Realitate?! – publicat în 15.08.2023 – În acest episod, în încercarea de a descoperi dacă este doar un mit sau realitate, explorăm câteva idei referitoare la echilibrul între muncă și viața personală. Cunoașterea nevoilor personale, integrarea valorilor, flexibilitatea – iată câteva idei centrale care ne ajută să aflăm dacă putem crea armonie în ambele sfere. Nu lipsesc câteva sugestii suplimentare. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Episod 87 – Tranziții de Carieră și Viață: Cum putem naviga prin schimbări majore în carieră și viață – publicat în 14.08.2023 – Schimbarea este parte din viețile noastre personale și profesionale. Cum am putea aborda și gestiona cât mai bine schimbările semnificative din carieră și viață?! Cele cinci strategii generale pe care le explorăm pe scurt în acest episod, cât și perspectiva cognitiv-comportamentală ne pot fi utile în aceste situații. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Episod 86 – Reziliența și limitele acesteia în dezvoltarea unei cariere împlinite – publicat în 11.08.2023 – Descoperim în acest episod câteva dintre motivele pentru care reziliența este ne poate ajuta să avem o carieră împlinită într-o lume în continuă schimbare. De asemenea, explorăm câteva strategii sau idei practice care ne pot ajuta să o dezvoltăm. Nu lipsesc nici acele contexte-limită în care adaptarea poate să nu reprezinte soluția optimă. Scurta poveste care îi are ca protagoniști pe Irina și Mihai ne ajută să fixăm ideile referitoare la reziliență. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Episod 85 – Ce servicii alegem: Training, Coaching sau Consiliere vocațională?! – publicat în 10.08.2023 – În acest episod, explorăm câteva idei care ne pot fi utile atunci când vine vorba despre dezvoltarea noastră personală și/sau profesională, cu privire la ce tip de servicii să alegem, în funcție de nevoile noastre și de scopurile pe care le urmărim. Piața serviciilor de dezvoltare personală și profesională este una cuprinzătoare. Astfel, ce alegem?! Training, coaching, consiliere vocațională?! Întrebările și exemplele relevante din acest episod ne pot ajuta să înțelegem cum putem alege. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Episod 84 – Atingerea Potențialului Maxim – Între Presiune și Excelența Sănătoasă – publicat în 09.08.2023 – Atingerea potențialului maxim este o expresie folosită adeseori în domeniul dezvoltării personale care, pe lângă promisiunea realizărilor, ne (poate) aduce și un bagaj subtil de presiune și așteptări imense. În acest episod explorăm 3 idei care ne pot fi utile atunci când vorbim despre atingerea potențialul nostru maxim într-un mod sustenabil și sănătos. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Episod 83 – Abilități care contează: Luarea Deciziilor – publicat în 08.08.2023 – Descoperă în acest episod câteva idei despre o abilitate importantă în carieră și în viață: luarea deciziilor. Poate fi dezvoltată și îmbunătățită abilitatea de a lua decizii?! Putem învăța să gestionăm incertitudinea, să identificăm opțiunile, emoțiile dificile și convingerile iraționale atunci când avem de luat o decizie?! Joacă vreun rol această abilitate atunci când vorbim despre gestionarea stresului profesional?! Vei afla în cadrul acestui episod. De asemenea, Mircea, un profesionist în plină ascensiune, este în situația de a lua o decizie cu privire la două oportunități de carieră semnificative. Află ce pași are el în vedere pentru a lua o decizie informată și bine fundamentată. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

La rubrica Abilități care contează, au apărut și următoarele episoade: Episoadele 24, 25, 26 – Abilități care contează: Comunicarea eficientă (partea întâi, a doua, a treia); Episod 35 – Abilități care contează: Gândirea critică; Episod 36 – Abilități care contează: Gândirea creativă; Episod 62 – Abilități care contează: Gestionarea timpului prin fluxul de lucru personalizat.

Episod 82 – Tehnici de rezolvare de probleme publicat în 07.08.2023 – În acest episod explorăm câteva idei despre tehnicile de rezolvare de probleme. Acestea, alături de cele cognitiv-comportamentale sunt utilizate în coachingul cognitiv-comportamental pentru a aborda cu succes situații dificile și provocări. Povestea Ioanei ne va ajuta să înțelegem cum funcționează tehnicile de rezolvare de probleme într-un scenariu des întâlnit la locul de muncă, scenariu din care nu lipsesc stresul și anxietatea. Prin identificarea problemelor, generarea de soluții, observarea și modificarea gândurilor negative, putem gestiona stresul și anxietatea în mod eficient, obținând rezultate durabile. Tehnicile combinate devin instrumente valoroase în construirea abilităților necesare pentru a face față provocărilor cu încredere și eficiență în viața profesională și personală. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Episod 81 – Tehnici cognitive, comportamentale sau ambele?! – publicat în 04.08.2023 – Explorăm puterea tehnicilor cognitiv-comportamentale în gestionarea stresului psihologic. Vom descoperi importanța combinației dintre tehnicile cognitive și comportamentale. Nu lipsesc nici exemplele care ne ajută să înțelegem cum funcționează acestea. Te invit să asculți episodul și să-l dai mai departe. 

Episod 80 – Puterea obiceiurilor mici: Mâncăm la timp pentru a reduce stresul – publicat în 03.08.2023 – În acest episod, explorăm puterea obiceiurilor mici focalizându-ne pe importanța luării mesei la timp, obicei care ne ajută și la gestionarea stresului. Există o legătura între gânduri, emoții și comportamentele legate de alimentație?! Te invit să asculți episodul pentru a afla și să-l dai mai departe. 

La rubrica Puterea obiceiurilor mici, au apărut și următoarele episoade: Episod 29 – Puterea obiceiurilor mici: Setarea de mici obiectiveEpisod 22 – Puterea obiceiurilor mici: Pauzele (de) la muncăEpisod 61 – Puterea obiceiurilor mici: Motivație pentru zilele de luni.

Episod 79 – Știință sau Pseudoștiință?! – publicat în 02.08.2023 – În acest episod, explorăm diferențele dintre știință și pseudoștiință în contextul dezvoltării personale și coachingului cognitiv-comportamental. Și aceasta cu atât mai mult cu cât pe piața serviciilor de acest tip există o diversitate mare, iar metodele și tehnicile la care se face apel fiind adesea dintre cele pseudoștiințifice. Știință, pseudoștiință, modele, metode, tehnici, spiritualitate, astrologie, vioară, dar și mop – iată câțiva termeni care m-au ajutat să formulez ideile acestui episod. Nu în ultimul rând, alegând informat, ne putem rezolva dificultățile și evităm dezamăgirile. Te invit să-l asculți și să-l dai mai departe. 

Trimiteri la alte episode ale podcastului: Episod 12 – Sufletul. Te invit să asculți acest episod.

Episod 78 – Ce nu te omoară, te face mai puternic. Oare?! – publicat în 01.08.2023 – Ce nu te omoară, te face mai puternic” – fraza atribuită lui Friedrich Nietzsche reprezintă o provocare la creștere personală prin depășirea dificultăților. Cu toate acestea, adesea, mentalitatea asociată acestei expresii glorifică suferința și minimalizează nevoile emoționale. Astfel, tinerii profesioniști pot tolera condiții dure, ignorând propria bunăstare. Soluția?! Din perspectiva mea, există și o poți asculta în acest episod. Te invit să-l asculți și să-l dai mai departe ! 

Episod 77 – Concluzii și curiozități – Seria Stiluri de gândire dezadaptativă – publicat în 31.07.2023 – După o serie de 6 episoade – de la episodul 71 până la episodul 76 – în care am explorat stilurile de gândire dezadaptativă, în acest episod punem cap la cap câteva concluzii cu privire la acestea. Nu lipsesc nici curiozitățile cu privire la numărul lor – aici găsești articolul publicat în 2013, în Psychology Today, articol la care am făcut referire în cadrul episodului. Aflăm și care este triada iraționalității sau nucleul nebuniei pentru o puternică conștientizare privind impactul pe care gândurile și convingerile noastre le au când vine vorba despre sănătatea și starea noastră de bine. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Episod 76 – Suprageneralizarea – Când Trecutul definește Prezentul – publicat în 28.07.2023 – Un ultim stil de gândire dezadaptativă – din seria celor șase – este suprageneralizarea. Suprageneralizarea ne ține prizonieri în trecut și ne poate împiedica să ne atingem potențialul maxim. Și în acest episod, vom explora exemple concrete pentru a recunoaște suprageneralizarea și a ne deschide calea către o viață împlinită. Ultima poveste contemporană din această serie îl are ca personaj principal pe talentatul Adrian, medic ortoped cu experiență. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Episod 75 – Abstracția Selectivă – Concentrarea asupra Detaliilor Negative și Ignorarea Aspectelor Pozitive – publicat în 27.07.2023 – În drumul către succes și împlinire personală, ne putem confrunta cu un stil de gândire dezadaptativ cunoscut sub numele de abstracție selectivă. În acest episod, vom explora exemple concrete și modalități de a identifica abstracția selectivă pentru a cultiva o perspectivă echilibrată și realistă asupra carierei și vieții noastre. Povestea dârzului Anton, avocat cu o reputație impecabilă și abilități remarcabile de negociere ne ajută să ne fixăm și acest stil de gândire dezadaptativă. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Episod 74 – Personalizarea – Asumarea în mod Nejustificat a Greșelilor și Responsabilităților – publicat în 26.07.2023 – În acest episod al seriei despre gândirea dezadaptativă, explorăm conceptul de personalizare, un stil de gândire care ne poate afecta modul în care ne raportăm la greșelile și responsabilitățile noastre. Acest stil de gândire poate genera stres, vinovăție și emoții negative, subminându-ne încrederea în noi și capacitatea de a face față cu încredere situațiilor dificile din viață. Exemplele concrete nu lipsesc pentru a recunoaște personalizarea. Povestea contemporană, în care talentata creatoare de conținut Ariana este protagonistă, ne ajută să ne fixăm idei importante cu privire la acest stil de gândire. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Episod 73 – Maximizare sau Minimizare – Amplificarea Negativului sau Minimizarea Pozitivului – publicat în 25.07.2023 – În acest episod, continuăm călătoria printre stilurile de gândire dezadaptative, explorând cum maximizăm sau minimizăm detalii sau aspecte din situații și evenimente de viață. Vom descoperi cum și acest model de gândire ne poate influența emoțiile și comportamentele și cum coachingul cognitiv-comportamental ne poate ajuta să le gestionăm. Povestea lui Alex, un talentat arhitect, ne ajută să ne fixăm idei importante cu privire la acest stil de gândire. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Episod 72 – Saltul la Concluzii – Informații incomplete pentru concluzii definitive – publicat în 24.07.2023 – În acest episod, descoperim saltul la concluzii – cel de-al doilea stil de gândire dezadaptativă care facem parte din mica serie de 6 episoade, intitulată: Stiluri de gândire dezadaptativă. Acest stil de gândire presupune trasee rapide de la informații limitate la concluzii definitive, fără dovezi, ne poate genera stres și ne poate afecta relațiile. Coachingul cognitiv-comportamental ne susține pentru a recunoaște și înlocui gândurile automate care fac parte din acest stil de gândire cu unele flexibile, cu scopul final de a ne dezvolta personal și profesional și a ne îngriji de starea noastră emoțională și mentală. Povestea Adei, o ambițioasă specialistă în marketing, ne va ajuta să ne fixăm ideea de a deține informații suficiente înainte de a trage concluzii în lumea carierei. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Episod 71 – Gândirea în Alb și Negru – Emoții Extreme și Perspective Limitate – publicat în 21.07.2023 – În acest episod, începem seria Stiluri de gândire dezadaptativă, o serie de 6 episoade în care vom descoperi cum gândurile automate ne pot influența starea emoțională, perspectiva și performanța în carieră. În acest episod, explorăm gândirea de tip absolutist sau în alb și negru. În coachingul cognitiv-comportamental, învățăm să identificăm și să înlocuim aceste modele de gândire dezadaptative pentru a ne elibera de stres și a cultiva o perspectivă mai echilibrată. Povestea lui Andrei, un profesionist ambițios, ne va ajuta să ne fixăm ideea de nuanțe în lumea carierei. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Episod 70 – Puterea inspirației în dezvoltarea personală și profesională – publicat în 14.07.2023 – De la personalități celebre, care au găsit forță în inspirație, până la modalitățile practice, prin care putem găsi inspirație în viața de zi cu zi, în acest episod, explorăm puterea inspirației. Aceasta ne ajută să ne conectăm cu potențialul nostru, să ne realizăm visele și să aducem contribuții semnificative în lume. poate fi un spațiu sau un timp în care inspirația să fie regăsită sau utilizată pentru a deveni sursă de energie, creativitate și motivație. Prin cultivarea inspirației, ne putem crea o viață (mai) împlinită. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe. Urmează o mică pauză. Ne reauzim începând cu 21 iulie.

Episod 69 – Impactul poziției corporale asupra stării emoționale și experiențelor noastre – publicat în 13.07.2023 – Ajustarea poziției corpului într-o manieră conștientă poate îmbunătăți calitatea experiențelor noastre și ne poate aduce o stare de bine. Explorăm idei practice care ne pot ajuta să ne detensionăm, să respirăm și să ne acordăm pauze active în timpul activităților noastre zilnice. Ne uităm și la ce ne spun studiile despre impactul poziției corporale asupra stării noastre. Te invit să asculți acest episod, să afli și să-l dai mai departe.

Episod 68 – O situație stresantă?! Tehnica Oprire – Reflecție – Alegere ne poate ajuta – publicat în 12.07.20203 – În acest episod, explorăm o tehnică simplă care poate fi utilă în gestionarea situațiilor stresante și a emoțiilor dificile din viața cotidiană, indiferent dacă vorbim despre cele de la locul de muncă sau din relații interpersonale. Pe lângă cei 3 pași pe care tehnica îi presupune, vom explora și care ar fi câteva dintre limitele acesteia. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Episod 67 – Punct și de la capăt. Sugestii pentru a înceta o colaborare profesională cu eleganță și respect – publicat în 11.07.2023 – Încetarea unei colaborări profesionale poate fi o provocare, dar și o oportunitate pentru a demonstra respect și maturitate profesională. Află în acest episod câteva sugestii care pot fi utile într-un astfel de moment pe care îl trăim fiecare dintre noi în carieră. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Episod 66 – Puterea tăcerii – publicat în 10.07.2023 – Într-o lume agitată, zgomotoasă, o putem găsi incomodă, greu de tolerat. Subestimată, tăcerea este valoroasă, iar puterea ei stă în faptul că ne permite să ne regăsim echilibrul, liniștea interioară. Astfel, în acest episod explorăm puterea tăcerii din perspectiva a trei idei: cea a valorii acesteia în comunicare, cea a capacității de reconectare cu noi și reducere a stresului pe care ne-o poate prilejui și cea a importanței sale în contextul coachingului. Tăcerea are dimensiuni exterioare și interioare și poate crea spațiu pentru introspecție, claritate și înțelegere profundă. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Episod 65 – Inspirație prin film: 5 sugestii pentru dezvoltarea personală și profesională – publicat în 07.07.2023 – (Re)descoperim cum arta cinematografică poate să ne inspire și să ne influențeze atât în viața personală, cât și în cea profesională. În acest episod explorăm puterea filmelor care ne oferă noi perspective, ne ajută să ne dezvoltăm empatia și înțelegerea și ne deschid mințile către lumea din jur. Mesajele lor sunt despre onoare și respect de sine, lupta pentru realizarea visurilor, etica în afaceri și echilibrul între viață și carieră. Te invit să asculți acest episod, să descoperi cele 5 sugestii și să le vizionezi împreună cu cei apropiați.

Episod 64 – Obiceiuri de evitat în relațiile profesionale – publicat în 06.07.2023 – În acest episod explorăm 3 obiceiuri mai puțin sănătoase pe care le putem observa în unele medii de lucru în cadrul relațiilor profesionale: apropouri neadecvate, comentarii care conțin urme de discriminare și întrebări care trec de granița intimității vieții private. Pentru a crea medii de lucru sănătoase și productive, este nevoie să conștientizăm că unele obiceiuri sunt de evitat și să promovăm o cultură a respectului.

Episod 63Dincolo de iluzii: False beneficii care ne amenință starea de bine – publicat în 05.07.2023 – În acest episod explorăm câteva idei cu privire la modul în care comportamentele dăunătoare sau unele situații pe care le putem schimba, însă nu o facem, precum gestionarea inadecvată a emoțiilor, stresul, procrastinarea etc. ne pot oferi iluzii de confort, siguranță, atenție și plăcere imediată, dar ne amenință starea de bine pe termen lung. Conștientizând aceste false avantaje, putem găsi libertatea de a adopta un stil de viață echilibrat și sănătos. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Trimiteri la alte episode ale podcastului: Episod 60 – În căutarea integrității în viață și carieră. Te invit să asculți acest episod.

Episod 62 – Abilități care contează: Gestionarea timpului prin fluxul de lucru personalizat – publicat în 04.07.2023 – În acest episod, abordăm în mod diferit abilitatea de gestionare a timpului, o abilitate extrem de importantă în activitatea profesională și în viață. În loc să ne concentrăm pe tehnici consacrate, folosind perspectiva coachingului, punem în centru individul cu nevoile, dorințele și provocările sale. Și explorăm cum putem să ne dezvoltăm aceasta abilitate în așa fel încât să ne permită planificarea activităților în funcție de preferințele noastre individuale, pentru că acest lucru poate contribui la a fi mai împliniți în viață. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

La rubrica Abilități care contează, au apărut și următoarele episoade: Episoadele 24, 25, 26 – Abilități care contează: Comunicarea eficientă (partea întâi, a doua, a treia); Episod 35 – Abilități care contează: Gândirea critică; Episod 36 – Abilități care contează: Gândirea creativă.

Episod 61 – Puterea obiceiurilor mici: Motivație pentru zilele de luni – publicat în 03.07.2023 – Ziua de luni poate fi una în care simțim entuziasm, însă și lipsă de chef, anxietate. În acest episod, am pus cap la cap 3 strategii care pot fi utile pentru a ne găsi motivația și a ne bucura de fiecare zi de luni, chiar și atunci când poate există o lipsă de armonie sau o nepotrivire între ceea ce facem în activitate, la job și valorile noastre. De la persoană la persoană, aceste strategii pot funcționa mai bine sau mai puțin bine. Suntem unici, avem contexte de viață diferite, cu provocări aparte și factori de stres diverși. Astfel, când este cazul, să nu ezităm să cerem sprijinul unui specialist în dezvoltare personală sau psihologie, pentru a ne menține sau îmbunătăți starea de bine. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe. 

La rubrica Puterea obiceiurilor mici, au apărut și următoarele episoade: Episod 29 – Puterea obiceiurilor mici:Setarea de mici obiective; Episod 22 – Puterea obiceiurilor mici: Pauzele (de) la muncă.

Episod 60 – În căutarea integrității în viață și carieră – publicat în 30.06.2023 – În acest episod – cu număr rotund – explorăm conceptul de integritate și importanța sa în dezvoltarea personală și profesională. Descoperim cum putem trăi în conformitate cu valorile și principiile noastre, fiind autentici și consecvenți în acțiuni și comportamente. Constantin Brâncuși, Nicolae Steinhardt, Herta Muller, Nadia Comăneci, Ana Aslan, dar poate și câțiva dintre cei apropiați nouă ne pot fi exemple la acest capitol. Nu în ultimul rând, explorăm și câteva idei privind stresul în contextul temei integrității. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe. Trimiteri la alte episode ale podcastului: Episod 49 – În căutarea autenticității: Cum să fim (mai) autentici în viață și carieră – te invit să asculți și acest episod.

Episod 59 – Efectul de undă din viețile noastre – publicat în 29.06.2023 – În acest episod explorăm câteva idei despre efectul de undă. De unde am aflat despre acesta și care sunt câteva moduri practice în care acesta poate face parte din viața noastră, afli ascultând episodul. Fiecare dintre noi poate fi atât creatorul efectului de undă, cât și parte activă din lanțul de influență și schimbare pozitivă pe care efectul îl generează. Te invit să asculți acest episod și să-l dai mai departe.

Episod 58 – Flexibilitatea în activitate: Cum să recunoaștem inflexibilitatea în relațiile profesionale – publicat în 28.06.2023 – Există situații în care cerința de a fi flexibili în activitate poate reflecta, în realitate, o inflexibilitate sau rigiditate din partea partenerilor sau colaboratorilor. Astfel, în acest episod, printre altele, explorăm semnele acestei inflexibilității, faptul că aceasta poate fi un factor generator de stres, dar și care sunt câteva mijloace la care putem recurge pentru a echilibra balanța. Flexibilitatea și respectarea limitelor în relațiile profesionale pot contribui la un mediu de lucru sănătos. Nu lipsește trimiterea la o vorbă veche, lăsată de latini, care are utilitate și în acest mileniu. Te invit să asculți acest episod.

Episod 57 – Siguranța psihologică în viața personală și în carieră: Construind fundații solide prin coaching – publicat în 27.06.2023 – În episodul cu numărul 57 explorăm importanța siguranței psihologice în viața personală și în carieră, evidențiind rolul acesteia în bunăstarea noastră și în relațiile interpersonale. Ce este siguranța psihologică, care sunt semnele amenințării acesteia și modalitățile de cultivare a acesteia – iată ideile principale ale acestui episod, la care se adaugă și ideea că, în dezvoltarea și consolidarea siguranței psihologice, coachingul este un instrument util și eficient. Te invit să asculți acest episod în care vei găsi și câteva întrebări care ne pot ajuta în a ne evalua capitolul siguranță psihologică.

Episod 56 – Cafeaua și ceaiul: Instrumente sociale și de creștere personală într-o ceașcă – publicat în 26 iunie 2023 – În acest episod, explorăm puterea socializării și dezvoltării personale prin intermediul cafelei și ceaiului, băuturi care au amprente diferite… așa cum ne spune un studiu datând din anul 2013. Descoperim originile și tradițiile acestor băuturi, rolul lor în întâlnirile sociale și impactul lor asupra relațiilor interpersonale. Cafeaua și ceaiul pot fi instrumente pentru a crea momente de comunicare autentică, facilitând networking-ul. Ele ne pot oferi momente de ritual, răsfăț și relaxare, fiind totodată și surse de inspirație și învățare. Art latte-ul și tea art-ul adaugă elemente vizuale interesante și unice acestor băuturi, pentru ca dimensiunea estetică să completeze experiența savurării lor.

Trimiteri la alte episode ale podcastului: Episod 39 – 3 lucruri pe care le-am eliminat pentru a reduce anxietatea. Te invit să asculți acest episod!

Episod 55 – Despre (ne)integrarea experiențelor de viață – publicat 23.06.2023 – Un episod în care, pentru a conștientiza, explorăm ce înseamnă să integrăm în viața noastră experiențele pe care le trăim, dar și ce înseamnă sau cum poate arăta neintegrarea experiențelor de viață. Atunci când este cazul, lucrul cu un coach sau un profesionist în domeniul dezvoltării personale sau psihologiei poate fi de ajutor, întrucât ne oferă suport și ghidare pentru integrarea în mod constructiv a experiențelor noastre de viață. Te invit să asculți acest episod.

Episod 54 – Polimații – Cine sunt și dacă mai avem nevoie de ei – partea a doua – publicat în 22.06.2023 – Continuăm să explorăm tema polimatiei – polimaților. Poți afla în acest episod: avantajele și dezavantajele polimatiei, ideea că polimatia este compatibilă cu specializarea, cât și un răspuns motivat la întrebarea dacă mai aveam sau nu nevoie de polimați. Te invit să asculți acest episod.

Pentru mai multă inspirație și motivație, pe tema polimatie și polimaților, găsești mai jos linkurile către discursurile menționate în acest episod, discursuri care fac parte din seria TED Talks și TEDx Talks:

Emilie Wapnick – link: https://www.youtube.com/watch?v=4sZdcB6bjI8

Ella Saltmarshe – link: https://www.youtube.com/watch?v=ViwkkpROxp4

Episod 53 – Polimații – Cine sunt și dacă mai avem nevoie de ei – partea întâi – publicat în 21.06.2023 – În acest episod, cât și în următorul explorăm succint tema polimatiei – polimaților. Și o explorăm cu un scop final, acela de a încerca să ne dăm seama în ce măsură în societatea actuală care caută cu precădere specialiști în domeniile de activitate, mai are sau nu nevoie de astfel de persoane. Te invit să asculți acest episod.

Episod 52 – 3 idei pentru o relație de cuplu împlinită – publicat în 20.06.2023 – În acest episod, deschidem ușa către o temă complexă și frumoasă: relația de cuplu. Contextul în care deschidem ușa către această temă este unul dublu aniversar la nivel personal. Trei sunt ideile importante pe care le-am identificat pentru construirea unei relații de cuplu împlinite și anume: susținerea emoțională, comunicarea deschisă și respectul reciproc. Acestea sunt elemente cheie în menținerea unei legături puternice și în evoluția personală a partenerilor. Te invit să asculți acest episod.

Episod 51 – Să ne sărbătorim viața! – publicat în 19.06.2023 – Ideea acestui episod este una inspirată de evenimentele din aceste zile din viața mea, iar invitația se adresează tuturor: să ne sărbătorim viața! Merităm. Te invit să asculți acest episod.

Episod 50 – Între nevoia de autodezvăluire și expunerea nepotrivită – publicat în 16.06.2023 – Autodezvăluirea este o temă complexă, generoasă. Naturală, profundă, umană, nevoia de autodezvăluire poate fi satisfăcută atunci când comunicarea este sinceră și echilibrată și se bazează pe încredere și respect reciproc. Ascultă cele câteva idei pe care le-am explorat. În finalul episodului, vei afla de ce-ul meu în ceea ce privește autodezvăluirea și alte câteva aspecte la care am reflectat și pe care le-am inclus în acest episod. Te invit să asculți acest episod.

Episod 49 – În căutarea autenticității: Cum să fim (mai) autentici în viață și carieră – publicat în 15.06.2023 – Expresia din limba engleză ”Live your truth!” (”Trăiește-ți adevărul!”) se referă la conceptul pe care îl întâlnim adeseori și în media: cel de a fi autentic, a trăi autentic. Vom explora ce înseamnă autenticitatea – este o stare interioară sau exterioară, cum putem fi (mai) autentici în viață și carieră. Te invit să asculți acest episod.

Episod 48 – 4 moduri în care o discuție cu un coach te poate ajuta în carieră și nu numai – partea a doua publicat în 14.06.2023 – Explorăm în acest episod alte 3 moduri în care o discuție cu un coach poate fi extrem de valoroasă pentru carieră, cât și viață, la modul general, respectiv prin: sprijin în depășirea obstacolelor și rezistenței la schimbare, autocunoaștere și creștere personală și clarificarea obiectivelor și direcției profesionale. Lăsăm deschisă ușa către această temă pentru a reveni la explorarea ei cu altă ocazie și încheiem episodul cu zâmbetul pe buze. Anecdota din finalul episodului implică și un coach, pentru că nu se putea altfel. Te invit să asculți episodul.

Episod 47 – 4 moduri în care o discuție cu un coach te poate ajuta în carieră și nu numai – partea întâi – publicat în 13.06.2023 – Explorăm în acest episod prima dintre cele 4 moduri în care o discuție cu un coach te poate ajuta în carieră și nu numai: facilitarea exprimării emoțiilor și gândurilor. Fiecare dintre noi are nevoia de a se exprima într-un mod autentic și de a-și împărtăși experiențele, preocupările și aspirațiile în fața cuiva care să ofere un spațiu sigur și confidențial. În acest sens, coachingul poate juca un rol esențial pentru dezvoltarea personală și profesională a profesioniștilor, mai ales când vorbim despre cei care au cariere cu zone de presiune, în care există așteptări de a menține controlul, de a părea puternic, de a nu arăta vulnerabilitate. Și aceasta cu atât mai mult cu cât menținerea acestor așteptări vine cu un cost la nivel individual. Explorăm în acest episod în ce moduri exprimarea emoțiilor și gândurilor noastre cu privire la situații sau evenimente în cadrul unor discuții cu un coach este benefică pentru carierele noastre. Exemplul practic nu lipsește, trimiterea fiind una la domeniul juridic. Te invit să asculți acest episod.

Episod 46 – Mindful, mindfulness – forme în care putem practica stare de prezență – publicat în 12.06.2023 – Mindful eating, mindful creativity, mindful working și altele sunt forme în care putem practica starea de prezență. Explorăm 9 astfel de forme în acest episod, acestea fiind la îndemâna noastră atât la muncă, cât și în timpul liber. Practica mindfulnessului a fost asociată cu beneficii semnificative în reducerea stresului, anxietății și depresiei, studiile și cercetările arătând că integrarea mindfulnessului în viața de zi cu zi poate avea un impact pozitiv asupra sănătății mintale și emoționale. Te invit să asculți episodul.

Notă: Mindfulnessul nu înlocuiește tratamentul și/sau terapia pentru stres, anxietate sau depresie. Cu toate acestea, poate fi o abordare complementară eficientă și accesibilă care poate aduce beneficii semnificative pentru sănătatea mentală și bunăstarea generală. Trimiteri la alte episode ale podcastului: Episod 40 – Mindful walking sau mersul conștient – o practică care ne poate ajuta în reducerea stresului. 

Episod 45 – Conflictul și arta conversațiilor dificile  – partea a treia – publicat în 09.06.2023 – Explorăm în acest episod ultimele idei cu privire la tema conflictului și a conversațiilor dificile. Vom afla câteva tehnici utile de comunicare în abordarea conversațiilor dificile într-un mod constructiv și vom vedea ce putem să avem în vedere atunci când cealaltă parte este rezistentă sau respinge abordarea autentică și empatică din conversațiile dificile. Te invit să asculți acest episod.

Episod 44 – Conflictul și arta conversațiilor dificile  – partea a doua – publicat în 08.06.2023 – Episodul ne oferă prilejul de a continua explorarea temei conflictului și conversațiilor dificile, prin prisma următoarelor idei: cum putem să ne dăm seama că suntem într-o fază incipientă a unui conflict, de ce sunt mai grele sau complexe conversațiile dificile atunci când vorbim de un conflict în fază incipientă, cum putem aborda un conflict aflat în faza incipientă într-un mod autentic și empatic. Te invit să asculți acest episod. În episodul următor, încheiem această scurtă și inițială explorare a acestui subiect la care vom reveni cu alte ocazii.

Episod 43 – Conflictul și arta conversațiilor dificile  – partea întâi – publicat în 07.06.2023 – Cu toții ne-am întâlnit cu situații conflictuale interpersonale, în forme și intensități diferite. Chiar dacă societatea sau cultura ne-au transmis contrariul, conflictul nu este întotdeauna negativ sau distructiv. Dacă știm când și cum să-l abordăm, poate fi un prilej, o oportunitate de creștere sau schimbare și nu exclusiv un factor de stres negativ. Conversațiile dificile sunt o modalitate care ne ajută în rezolvarea conflictelor atunci când conflictul interpersonal este încă într-un stadiu incipient. Iar pentru a avea conversații autentice, abilitatea noastră de a le purta în mod autentic și empatic este esențială. Aceasta poate fi dezvoltată prin diferite modalități. Sesiunile de coaching și tehnicile folosite în cadrul lor sunt eficiente și ne ajută în dezvoltarea acestei abilități. Te invit să asculți acest episod. În episoadele următoare, vom explora și alte idei cu privire la această temă.

Episod 42 – Spațiul personal – limitele sănătoase – evitarea bârfei – publicat în 02.06.2023 – Pelerina invizibilă, balonul, gardianul sau paznicul înarmat – sunt figurile de stil care ne ajută în acest episod să explorăm conceptele de spațiu personal și limite sănătoase. Nu lipsesc strategiile care ne pot ajuta în setarea și menținerea de limite sănătoase și evitarea bârfei. Și nu am uitat de gestionarea stresului! Te invit să asculți acest episod. Urmează o mică pauză! Ne reauzim din 07 iunie.

Episod 41 – De la copilărie la starea de flux: descoperind magia jocului în viața de adult – publicat în 01.06.2023 – În acest episod publicat de Ziua Copilului, explorăm cum putem descoperi sau redescoperi magia jocului în viața de adult prin intermediul stării de flux, ce beneficii ne aduce starea de flux, ce strategii putem folosi pentru a identifica activitățile care ne-o aduc și câteva sugestii pentru a o găsi la muncă sau în activitatea profesională. Episodul se încheie cu o trimitere la ideile și conceptele despre joc din activitatea lui Stuart Brown, psihiatru, cercetător american cunoscut pentru studiile asupra importanței jocului în dezvoltarea umană și în viața de adult. Te invit să asculți acest episod.

Episod 40 – Mindful walking sau mersul conștient – o practică care ne poate ajuta în reducerea stresului – publicat în 31.05.2023 – Ce este mindful walking sau mersul conștient, de unde provine, care sunt modurile în care practicarea acestuia ne ajută la capitolul ”reducerea stresului”, cum îl putem practica chiar și la birou, în spații închise. Episodul debutează cu vorbele lui Jon Kabat-Zinn, cunoscut pentru contribuția sa semnificativă în promovarea practicii mindfulness în contextul sănătății și reducerii stresului și se încheie cu o trimitere scurtă, însă cu semnificație, la cel care a promovat mersul conștient, călugărul budist vietnamez Thich Nhat Hanh. Te invit să asculți acest episod.

În plus, dacă vrei să descoperi câteva tehnici care te pot susține în transformarea relației cu stresul, poți descărca resursa mea gratuită intitulată: ”13 tehnici utile de a transforma stresul din inamicul tău numărul unu în cel mai valoros aliat – bazate pe știință!” de la următorul link: https://ancutacosma.ro/13-tehnici-utile-stres-profesional-ebook/ Practicarea stării de prezență sau mindfulness este menționată și în resursă.

Episod 39 – 3 lucruri pe care le-am eliminat pentru a reduce anxietatea – publicat în 30.05.2023 – Un episod pentru care documentarea am realizat-o în mod exclusiv din experiența mea, din ce am observat și am pus în practică. Îți împărtășesc care sunt 3 lucruri pe care le-am eliminat pentru a reduce anxietatea. Te invit să asculți acest episod.

Episod 38 – Motivația, pasiunea și disciplina – chei ale dezvoltării personale și profesionale – publicat în 29.05.2023 – Cum ar fi lumea dacă ne-ar lipsi nu doar motivația, ci și disciplina? Cum ne dăm seama dacă suntem motivați sau pasionați de ceva și ce este starea de flux? Motivația, pasiunea și disciplina sunt concepte care se întrepătrund și sunt esențiale în viață și carieră. Cele câteva idei generale despre motivație, pasiune și disciplină, trimiterea la un filmuleț care circulă pe Instagram, cât și exercițiul-poveste din finalul episodului, ne ajută să explorăm aceste 3 concepte și, poate,  chiar să ni le apropiem. Te invit să asculți acest episod!

Episod 37 – Small talk, bârfă, conversații autentice – publicat în 26.05.2023 – Titlul episodului cu numărul 37 este unul relevant pentru temele explorate în cadrul său. Astfel, te invit să-l asculți! Povestea din final nu lipsește. 

Episod 36 – Abilități care contează: Gândirea creativă – publicat în 25.05.2023 – În episodul 36 vom explora ce este gândirea creativă, care sunt 3 dintre modalitățile care ne pot ajuta în dezvoltarea acesteia, cum această abilitate ne poate fi utilă în relația cu stresul profesional și cum cognitiv-comportamental este un instrument util în dezvoltarea acestei abilități. Anecdota scurtă din finalul episodului nu lipsește. Te invit să asculți acest episod!

Episod 35 – Abilități care contează: Gândirea critică – publicat în 24.05.2023 – În episodul de azi, vom explora ce este gândirea critică, 3 idei-cheie care ne pot ajuta în dezvoltarea acesteia, cum această abilitate ne poate fi utilă în relația cu stresul profesional și cum coachingul, respectiv coachingul cognitiv-comportamental este un instrument util în dezvoltarea acestei abilități. Scurta povestire cu elefanți din finalul episodului reprezintă un contraexemplu care ne poate ajuta în conștientizarea importanței gândirii critice. Te invit să asculți acest episod!

Episod 34 – Cum să ne dezvoltăm continuu și să ne menținem relevanța într-o piață a muncii în schimbare rapidă – publicat în 23.05.2023 – Era digitală este aici și aceasta modifică domeniile noastre de activitate, respectiv piața muncii. Într-un peisaj care se schimbă rapid, ce putem face pentru a ne menține relevanța pe piața muncii?! În episod, explorăm pe scurt 3 tactici care ne pot susține strategia de dezvoltare continuă. Vei afla și de ce coachingul este util pentru dezvoltarea unor abilități valoroase în carieră și pe această piață a muncii în schimbare rapidă. Te invit să asculți acest episod!

Episod 33 – Autoreflecția – cheie a dezvoltării personale – publicat în 22.05.2023 – Ce este, de ce să o practicăm sau cum ne poate ajuta practicarea acesteia, sugestii sau modalități în care o putem practica. Și, nu am uitat de stresul profesional. Astfel, în episod m-am referit și la modul în care autoreflecția ne poate ajuta în gestionarea stresului profesional. Te invit să asculți acest episod!

Episod 32 – Cum să depășim teama de eșec pentru a avansa în carieră – partea a doua – publicat în 19.05.2023 – În doză moderată, teama sau frica de eșec ne ajută să ne mobilizăm, să ne pregătim mai bine. Gestionând-o, beneficiem de efectele motivaționale pe care le are și nu vom fi copleșiți de ele. Astfel, acest episod conține câteva sugestii, respectiv alte 3 modalități care pot fi utile în gestionarea și depășirea ei, care se adaugă celor 3 din episodul anterior. Lista rămâne deschisă. Apoi, încheiem episodul într-un mod inspirațional. Trimiteri la alte episode ale podcastului: Episod 29 – Puterea obiceiurilor mici: Setarea de mici obiective. Te invit să asculți acest episod!

Episod 31 – Cum să depășim teama de eșec pentru a avansa în carieră – partea întâi – publicat în 18.05.2023 – Când este într-o doză moderată, teama sau frica de eșec ne ajută să ne mobilizăm, să ne pregătim mai bine. Însă, în doză excesivă, teama de eșec poate deveni dăunătoare. Gestionând-o, vom beneficia de efectele motivaționale pe care le are și nu fi copleșiți de ele. Astfel, episodul vine cu sugestii, respectiv 3 modalități care pot fi utile în gestionarea și depășirea ei, urmând ca în episodul următor să explorăm alte 3, lista rămânând deschisă. Trimiterea din acest episod este și la inventatorii lumii. Te invit să asculți acest episod pentru a afla de ce. Trimiteri la alte episode ale podcastului: Episod 28 – Cum să ne construim un mindset de creștere pentru a ne dezvolta constant.

Episod 30 – Nu știu ce drum în carieră să aleg. Ce pot face?! – publicat în 17.05.2023 – Anul școlar se apropie de final, iar tinerii care termină liceul vor alege un drum spre o viitoare carieră. Dacă nu știi ce drum să alegi, în episodul de azi, găsești 3 sugestii care te pot ajuta cu această alegere pe ultima sută de metri. Te invit să asculți acest episod!

Episod 29 – Puterea obiceiurilor mici: Setarea de mici obiective – publicat în 16.05.2023 – Închipuie-ți că vrei să muți un bloc mare de piatră, un bolovan. Cum ai putea proceda? Află în acest episod, în care găsești o trimitere și la tehnica simpla și eficienta care te poate ajuta în atingerea obiectivelor tale. Și, evident, nu am uitat nici de gestionarea stresului profesional, ideile din acest episod fiind utile și din această perspectivă. Te invit să asculți acest episod!

Episod 28 – Cum să ne construim un mindset de creștere pentru a ne dezvolta constant – publicat în 15.05.2023 – Dezvoltarea personală este un proces continuu. Care ar fi factorul cheie care ne susține în acesta? Ce înseamnă mindset de creștere vs. mindset fix? Cum ne ajută mindsetul de crește în relația noastră cu stresul profesional? Ne poate ajuta coachingul la dezvoltarea unui mindset de creștere? Iată câteva întrebări la care vei găsi răspunsurile în acest episod. În plus, doza de inspirație de la finalul episodului nu lipsește, iar cel care o semnează este un autor pe care nu l-am ales întâmplător, în biografiile noastre existând alegeri similare sau repere comune. Te invit să asculți acest episod!

Episod 27 – Muzica în dezvoltarea personală – publicat în 12.05.2023 – Episodul de azi vine cu idei despre beneficiile muzicii, cât și cu trimiteri la experiențe personale, oferindu-ți perspective asupra influenței muzicii în dezvoltarea personală. Află cum muzica poate relaxa, elibera stresul, stimula creativitatea și îmbunătăți concentrarea, dar și care este top 5 piese muzicale și top 5 artiști în muzicoterapie, conform unui studiu efectuat în Marea Britanie. Iar articolul intitulat ”Doza mea de… meloterapie… după pandemie”, articol pe care l-am scris anul trecut și la care fac trimitere în episod, îl poți citi aici. Te invit să asculți acest episod!

Episod 26 – Abilități care contează: Comunicarea eficientă partea a treia – publicat în 11.05.2023 – În episodul de azi, vom vedea care sunt câteva dintre beneficiile comunicării eficiente, dar și costurile lipsei acesteia, precum și câteva sugestii care ne pot ajuta în a ne depăși teama de comunicare. Anecdota din final ne va ajuta să ne despărțim de această temă cu zâmbetul pe buze. Te invit să asculți acest episod!

Episod 25 Abilități care contează: Comunicarea eficientă partea a doua – publicat în 10.05.2023 – Află în episodul de azi care sunt pașii care ne pot ajuta să comunicăm eficient. De asemenea, vei afla și câteva aspecte care vizează comunicarea non-verbală și para-verbală, pentru că atunci când comunicăm, ne comunicăm. Te invit să-l asculți!

Episod 24 – Abilități care contează: Comunicarea eficientă partea întâi – publicat în 09.05.2023 – Episodul 24 vine cu o nouă rubrică, pentru că zona de soft skills sau abilități interpersonale contează. Astfel, alături de rubrica ”Puterea obiceiurilor mici”, noua rubrică intitulată ”Abilități care contează” va cuprinde subiecte precum ”Comunicarea eficientă”, subiect care și deschide această rubrică. Ideile cuprinse în acest episod vizează: tipurile de comunicare, ce înseamnă comunicarea eficientă, există o diferență între comunicarea eficientă și cea asertivă sau în ce relație se află acestea, unde poate fi aplicată comunicarea eficientă. Te invit să-l asculți.

Episod 23 – Profesia – ne identificăm sau nu cu aceasta? – publicat în 08.05.2023 – Trăim într-o lume în care învățăm că identitatea noastră umană este strâns legată de profesia noastră, de cariera noastră profesională. Punem semnul egal între persoana noastră și profesia noastră? Are identificarea cu profesia beneficii sau riscuri pentru dezvoltarea noastră personală și chiar profesională? Episodul 23 îți propune o temă de reflecție și îți oferă și perspectiva mea asupra temei propuse. Te invit să-l asculți.

Episod 22 – Puterea obiceiurilor mici: Pauzele (de) la muncă – publicat în 05.05.2023 – Când vorbim despre stres, un obicei mic și sănătos pe care îl putem menține, îmbunătăți sau adopta la locul de muncă este acela de a ne lua pauze (de) la muncă. Comportamente mici, zilnice, precum acesta de a ne lua pauze, ne pot susține starea de bine, productivitatea, ne pot ajuta să ne recuperăm fizic, mental și emoțional după situațiile stresante și să prevenim burnout-ul. Află în acest episod ce am constatat și eu, ce mai spun articolele și studiile sau cercetările, cât și 3 sugestii care îți pot fi utile la capitolul pauze (de) la muncă.

Episod 21 – Când merg la coaching?! – publicat în 04.05.2023 – În acest episod găsești o listă exemplificativă de situații sau teme în care sau cu care clienții pot să vină la coaching. În plus, episodul conține și un exemplu adaptat al unui proces de coaching în care clientul a avut ca tema inițială stresul resimțit în activitatea profesională, însă… Te invit să asculți episodul pentru a afla care a fost de fapt dificultatea, din ce arie a vieții clientului a fost aceasta și ce beneficii a avut întreg procesul de coaching pentru acesta.

Episod 20 – Cvasipledoarie pentru dezvoltarea personală – partea a doua – publicat în 03.05.2023 – În acest episod găsești partea a doua a ceea ce am numit o cvasipledoarie pentru dezvoltarea personală. Te invit să asculți acest episod în care ideile se învârt în jurul: muncii emoționale, educației emoționale (moment la care am inclus un citat dintr-o recomandare de lectura) și  coachingului.

Episod 19 Cvasipledoarie pentru dezvoltarea personală – partea întâi – publicat în 02.05.2023 – ”Dezvoltarea noastră personală nu este un moment unic, ci este un proces continuu care se poate desfășura pe parcursul întregii noastre vieții. Și arhitecții și constructorii lui… suntem noi.” Așa începe primul episod din ceea ce am numit o cvasipledoarie pentru dezvoltarea personală. Printre altele, am adăugat și idei precum: costurile lipsei de dezvoltare personală, profesionistul viitorului și siguranța psihologică. Te invit să asculți episodul.

Episod 18 – Relația cu noi – Acceptarea necondiționată a propriei persoane – publicat în 01.05.2023 – Ce înseamnă relația cu noi? Ce înseamnă acceptarea necondiționată a propriei persoane? Este important să ne acceptăm necondiționat propria persoană pentru a ne dezvolta, pentru a ne dezvolta abilitățile, pentru a avea relații sănătoase etc.? Stimă de sine sau acceptare necondiționată a propriei persoane? Ce putem face pentru a avea o relație frumoasă cu noi înșine? Te invit să asculți episodul.

Episod 17 – Intențiile și obiectivele – publicat în 28.04.2023 – Termenii ”intenții” și ”obiective” sunt identici? Sau nu? Un episod scurt și util care ne ajută să înțelegem semnificația acestor termeni folosiți în domeniul dezvoltării personale. Te invit să asculți episodul.

Episod 16 – Interesele – publicat în 27.04.2023 – Ce sunt interesele? Este util să ne cunoaștem interesele? Care sunt modalitățile care ne pot ajuta în a ne cunoaște pasiunile, interesele? Răspunsurilor pe care le-am creionat la întrebările de mai sus, le-am adăugat și ideea interconectivității dintre elemente precum valorile, interesele, abilitățile etc., elemente care formează un sistem complex care ne influențează orientarea și dezvoltarea personală și profesională. Te invit să asculți acest episod.

Episod 15 – Așteptările – publicat în 26.04.2023 – Ce sunt așteptările? Oare este important să ne înțelegem așteptările? Setarea așteptărilor noastre în mod realist și pozitiv ne este utilă? Dar flexibilitatea în ceea ce le privește? Află în acest episod al podcastului. De asemenea, găsești și un exemplu ipotetic pentru a înțelege cum putem să ne setăm așteptări realiste și aliniate la valorile personale și obiective. Te invit să-l asculți.

Episod 14 – Emoțiile – Partea a doua – publicat în 25.04.2023  – Cea mai frumoasă dintre ideile pe care mi le-am notat despre emoții o afli în episodul de azi. În plus, am inclus un exercițiu scurt de imaginație și o recomandare de film (The Giver, 2014). Te invit să asculți episodul pentru a afla de ce le-am inclus în conținutul acestuia.

Episod 13 – Emoțiile – Partea întâi – publicat în 24.04.2023 – Episodul cu numărul 13 vine după mica vacanță! Tema abordată este cea a emoțiilor. Ne identificăm cu emoțiile noastre? Sunt furios sau simt furie? Ne ajută, ne sunt utile emoțiile? Sunt bune emoțiile? Acestea sunt câteva idei la care mă refer în acest episod. Te invit să-l asculți. Și nu rata partea a doua a temei despre emoții care face subiectul episodului următor! Trimiterile pe care le-am făcut în acest episod la episoade anterioare sunt: episodul 5 Convingerile și episodul 11 Relațiile cu ceilalți.

Episod 12 – Sufletul – publicat în 14.04.2023 – Noi, oamenii avem un suflet sau un spirit? Sau nu? Este aceasta o întrebare care are legătură cu dezvoltarea personală? Ce spune religia? Dar știința? Chatul GPT mi-a fost de ajutor. Dar coachingul ce ne spune? Folosim sau nu tehnici spirituale în sesiunile de dezvoltare personală și de ce? O temă care corespunde și perioadei religioase prin care o trecem, perioadă aflată sub semnul Învierii. Ce cred eu, cât și scurta trimitere la frumoasele versuri ale piesei Rădăcini de dor a celor de la Trooper, le poți afla pe final de episod. Te invit să asculți episodul, iar apoi urmează o scurtă vacanță. Ne reauzim începând cu 24 aprilie.

Adresa dedicată de e-mail unde îmi poți scrie este: podcast@ancutacosma.ro 

Episod 11 – Relațiile cu ceilalți – publicat în 13.04.2023 – Ne influențează viața relațiile cu ceilalți?! Noi influențăm viața celorlalți?! Solomon Asch cu ”efectul conformității”, Robert Cialdini cu ”efectul influenței sociale” (”social proof”), ”punctul de vedere al celorlalți importanți” în career coaching sau consiliere vocațională, cât și John Donne cu ideea conexiunii dintre oameni (”No man is an island…”) – iată câteva dintre trimiterile pe care le-am făcut în acest episod cpentru acest subiect, subiect pe care nu aveam cum să-l epuizez în câteva minute, motiv pentru care voi reveni cu altă ocazie sau din alte perspective la el. Te invit să-l asculți.

Episod 10 – Contextul – publicat în 12.04.2023 – Ne influențează și îl influențăm. Ne naștem și trăim în el. 3 sunt ideile principale ale acestui episod. Te invit să-l asculți, iar la final nu lipsește povestea care ne fixează de fiecare dată și mai bine informația. 

Episod 9 – Corpul – publicat în 11.04.2023 – Corpul nostru ne conține de la naștere până la final. Pentru a avea o viață bună, este important să avem o relație conștientă cu acesta. Cultura, societatea ne influențează relația cu corpul, fetele și femeile simțind mai mult presiunea de a se conforma unor idealuri de frumusețe care sunt greu de atins de majoritatea oamenilor. Te invit să asculți acest episod pe care îl încep cu trimitere la propria relație cu corpul meu.

Episod 8 – Comportamentul – publicat în 10.04.2023 – Comportamentul este unul dintre cele mai importante aspecte ale ființei umane. Putem învăța comportamente care să ne mențină starea de bine, sănătatea, dezvoltarea proprie. În coaching, comportamentul este esențial pentru atingerea obiectivelor. Te invit să asculți episodul, cu atât mai mult cu cât exemplele fac trimitere și la… Arnold.

Episod 7 – Punctele forte ale caracterului uman – publicat în 07.04.2023 – Cei care folosesc în carieră 4 sau mai multe puncte forte din constelația proprie de calități au… Ascultă episodul pentru a afla! Dacă vrei să afli care sunt punctele forte al caracterului tău, click aici. Evaluarea este gratuită, fiind disponibilă și în limba română.

Episod 6 – Abilitățile umane – publicat în 06.04.2023 – ”Hard skills” sau ”soft skills”? Ori ambele sunt importante? Când spunem “abilități” sau “aptitudini”, vorbim despre aceleași trăsături sau capacități umane? Sau nu? Află în acest episod al podcastului ”Drept la împlinire”.

Episodul 5 – Convingerile – publicat în 05.04.2023 – Ce sunt convingerile, care sunt cele care… ne pot încurca, cum se formează convingerile noastre și altele – inclusiv un citat edificator – pe toate le poți afla în acest episod al podcastului. Te invit să-l asculți!

Episodul 4 – Valorile personale – partea a doua – publicat în 04.04.2023Continuăm explorarea: valori personale, nevoi, valori profesionale – află cum le poți diferenția. Întrebările ne vin în ajutor! Iar finalul episodului, vine cu o poveste care vrea să încununeze opera 😊, dar și cu vorbele lui Susan David, autoarea cărții ”Emotional Agility”.

Episodul 3 – Valorile personale – partea întâi – publicat în 03.04.2023 – Află în acest episod al podcastului: ce sunt valorile personale, cum putem să le identificăm, de ce este important să ne cunoaștem valorile personale. Și articolul cu titlul ”Câteva cuvinte despre valorile personale & valorile profesionale” la care mă refer în acest episod, îl poți găsi aici. 

Episodul 2 – Scopul sau sensul vieții – publicat în 31.03.2023 – ”Definiția mea pentru sensul vieții se află la intersecția a două mari idei…” Te invit să asculți episodul nr. 2 pentru a afla care sunt ideile la care mă refer + vei afla câteva modalități care ne pot ajuta să ne găsim sensul sau scopul vieții. Șiii pe final de episod… vom zâmbi 😊

Episodul 1 – Perspectiva – publicat în 30.03.2023 – ”Dacă tu crezi că poți, sau crezi că nu poți, atunci ai dreptate în ambele cazuri.” (Henry Ford) Te invit să asculți acest prim episod pentru a afla mai multe despre perspectivă.

Episod introductiv

Drept la Împlinire – 01 martie 2023 a venit cu episodul introductiv al podcastului Drept la Împlinire! Te invit să mă asculți pentru a afla de ce l-am creat, care este formatul podcastului, care vor fi subiectele și nu numai! Am pus mult entuziasm și multe emoții care pe mine ma însoțesc în fiecare noua călătorie pe care o încep. Și de aceasta data, este o călătorie în care te invit și pe tine! 

Podcast Drept la implinire

Disclaimer: Ideile, opiniile, exemplele sau sugestiile prezentate in acest podcast nu inlocuiesc recomandarile personalizate oferite de catre specialisti, iar acolo unde este cazul, acestea nu inlocuiesc diagnosticele sau tratamentele. Urmeaza sfatul medicului si nu intrerupe cele prescrise de acesta. Ideile, exemplele sau sugestiile prezentate nu reprezinta solutii personalizate. Pentru a afla ce este potrivit pentru tine si situatiile cu care te confrunti, apeleaza la un coach, psiholog sau, daca este cazul, la medic.

Credit Intro Music: Daddy_s_Music from Pixabay, Stock media provided by TheGlenSound/Pond5

Informații contact

coach@ancutacosma.ro

0728 144 607