Coaching Cognitiv-Comportamental

coaching cognitiv-comportamental

Ce este coachingul cognitiv-comportamental?

Coachingul este despre prezent și viitor, despre a învăța și a te dezvolta, fiind un tip de suport personalizat și eficient pe care coachul îl oferă clientului. Pe tot parcursul acestui tip de suport, coachul și clientul se află într-un parteneriat, în care fiecare deține rolul său specific:

coachul este expert în procesul de coaching, oferind suport în stabilirea și atingerea scopurilor, prin intermediul întrebărilor și tehnicilor folosite, iar

clientul este expertul în viața sa și, totodată, cel care deține răspunsurile.

Interesant, nu-i așa ?!

În ceea ce privește coachingul cognitiv-comportamental, la baza acestuia stă teoria preluată din psihologia cognitiv-comportamentală care se centrează pe relația dintre gânduri, emoții și comportamente, respectiv pe faptul că gândurile noastre despre un eveniment sau o situație ne afectează felul în care ne simțim emoțional și fizic. Această teorie este integrată în suportul personalizat oferit de coach, clientul beneficiind astfel de aplicarea unor modele și tehnici validate științific de psihologia cognitiv-comportamentală, care țintesc mecanisme cunoscute ca fiind implicate în anumite procese sau dificultăți. Iar aceasta este determinant, pentru că astfel se poate răspunde adecvat nevoilor clienților din acest domeniu aflat în plină dezvoltare și în care se face adeseori apel la diverse practici, unele dintre ele nefiind fundamentate științific (obiectiv, centrat pe găsirea de dovezi).

Așadar, demersul de coaching cognitiv-comportamental oferă suport personalizat ca dificultățile emoționale și/sau problemele practice ale clientului să poată fi depășite și potențialul personal al acestuia să fie activat.

coaching cognitiv-comportamental

Cum se desfășoară demersul de coaching cognitiv-comportamental?

Practic, demersul de coaching se realizează de regulă în cadrul unor sesiuni de coaching individuale, confidențiale, care sunt personalizat(e) în funcție de nevoile, provocările și scopurile urmărite de client. În funcție de dificultățile întâmpinate și obiectivele vizate, sesiunile individuale din cadrul demersului de coaching pot avea o durată între 60 – 90 minute/sesiune. 

Sub aspectul mediului de lucru, sesiunile de coaching pot avea loc prin mijloace de comunicare la distanță, față în față, inclusiv în spații mai puțin formale, cât și la client.

Sub aspectul duratei, coachingul este un tip de suport care se acordă pentru o durată scurtă – medie de timp, respectiv în câteva sesiuni de lucru, care se pot întinde pe o perioadă de câteva săptămâni sau luni.

În cadrul demersului de coaching:
  • Clientul și coachul colaborează și stabilesc de comun acord obiectivele/scopurile și lucrează împreună pentru a le atinge, iar în acest scop, colaborarea dintre coach și client ține de esența relației de coaching;
  • În sesiuni, pot fi abordate obiective, printre care merită menționate cu titlu de exemplu:

– Managementul stresului emoțional legat de dificultăți specifice cu scopul reducerii acestuia – de exemplu: pregătirea pentru examene, schimbări care intervin inerent în viața personală/profesională etc.;

– Obținerea unor schimbări pozitive în raport cu starea de sănătate – de exemplu, adoptarea unui stil de viață sănătos;

– O bună cunoaștere a valorilor proprii pentru luarea unor decizii de viață în acord cu acesta sau pentru atingerea unor scopuri valoroase pentru client;

– Stabilirea unui echilibru între viața profesională și cea personală;

– Luarea de decizii legate de viața profesională și cea personală;

– Îmbunătățirea relațiilor cu alte persoane etc.

În ceea ce privește problemele emoționale, în coachingul cognitiv-comportamental rezolvarea acestora se realizează cu anumite limite.

Demersul de coaching nu este adecvat în situațiile în care problemele emoționale sunt de o intensitate ridicată (de exemplu: gânduri suicidale, depresie severă etc.) situații pentru care este recomandat să se apeleze la sprijinul unui psihoterapeut.

Coaching cognitiv-comportamental

Acum că ai câteva informații cu privire la acest domeniu, accesează secțiunea Contact, în vederea programării sesiuni on-line GRATUITE de cunoaștere și evaluare.

Îți menționez că participarea la această sesiune nu te angajează în a participa la alte sesiuni, decât în măsura în care vei decide în acest sens.

Aștept cu mult drag să ne cunoaștem!
Mergi la secțiunea Programări/Contact.

Informații contact

coach@ancutacosma.ro

0728 144 607