Coaching Cognitiv-Comportamental

vi-tran-1m-MY3FB0H0-unsplash

1.  ”Some of us choose to live gracefully

Some can get caught in the maze
And lose their way home
Memories will fade
Time races on
What will they say
After you’re gone
This is the life we belong to
Our gift divine
Our gift divine”

(”This Is the Life” – Dream Theatre, Album ”A Dramatic Turn of Events”, 2011, compozitor: John Myung, John Petrucci, Jordan Rudess)

2.(…) niciunul dintre noi nu poate fi înlocuit și viața lui este irepetabilă. Așadar, sarcina fiecăruia dintre noi este pe atât de unică, pe cât de unică este oportunitatea lui de a o împlini.

(…) Omul nu există pur și simplu, ci întotdeauna decide cum va fi existența lui, ce anume va deveni el în clipa următoare. Prin urmare, orice ființă umană are în fiecare clipă libertatea să se schimbe.” 

(Viktor Frankl – supraviețuitor al lagărelor naziste din timpul celui de al II-lea război mondial, autorul cărții ”Omul în căutarea sensului vieții”, profesor de neurologie și psihiatrie la Universitatea din Viena)

Dacă ai parcurs cele două citate de mai sus, te felicit. 

De ce?

Pentru că, parcurgându-le, fără să-ți dai seama ai pășit într-un domeniu fascinant, altul decât cel al muzicii sau scrisului, respectiv cel al coachingului.

Dacă te-am făcut curioasă/curios și dorești să primești explicația aplicată exemplelor de mai sus care surprind esența unuia dintre exercițiile de impact din coaching, te invit să participi la o sesiune de coaching gratuită (prin voice-call sau video-call), cu o durata maximă de 30 de minute.

Sunt sigură că această experiență îți va fi utilă.

Însă, înainte de a ne cunoaște în cadrul sesiunii gratuite, întrucât coachingul cognitiv-comportamental reprezintă specialitatea în care m-am format, te invit în cele ce urmează să parcurgi câteva informații succinte despre acest domeniu în care, după cum spuneam, ai pășit deja… într-o măsură oarecare.

noslifactory-3gkyK1eDbbU-unsplash

Ce este coachingul cognitiv-comportamental?

Coachingul este despre prezent și viitor, despre a învăța și a te dezvolta, fiind un tip de suport personalizat și eficient pe care coachul îl oferă clientului. Pe tot parcursul acestui tip de suport, coachul și clientul se află într-un parteneriat, în care fiecare deține rolul său specific:

coachul este expert în procesul de coaching, oferind suport în stabilirea și atingerea scopurilor, prin intermediul întrebărilor și tehnicilor folosite, iar

clientul este expertul în viața sa și, totodată, cel care deține răspunsurile.

Interesant, nu-i așa ?!

În ceea ce privește coachingul cognitiv-comportamental, la baza acestuia stă teoria preluată din psihologia cognitiv-comportamentală care se centrează pe relația dintre gânduri, emoții și comportamente, respectiv pe faptul că gândurile noastre despre un eveniment sau o situație ne afectează felul în care ne simțim emoțional și fizic. Această teorie este integrată în suportul personalizat oferit de coach, clientul beneficiind astfel de aplicarea unor modele și tehnici validate științific de psihologia cognitiv-comportamentală, care țintesc mecanisme cunoscute ca fiind implicate în anumite procese sau dificultăți. Iar aceasta este determinant, pentru că astfel se poate răspunde adecvat nevoilor clienților din acest domeniu aflat în plină dezvoltare și în care se face adeseori apel la diverse practici, unele dintre ele nefiind fundamentate științific (obiectiv, centrat pe găsirea de dovezi).

Așadar, demersul de coaching cognitiv-comportamental oferă suport personalizat ca dificultățile emoționale și/sau problemele practice ale clientului să poată fi depășite și potențialul personal al acestuia să fie activat.

nathan-dumlao-luat70BLujs-unsplash

Cum se desfășoară demersul de coaching cognitiv-comportamental?

Practic, demersul de coaching se realizează de regulă în cadrul unor sesiuni de coaching individuale, confidențiale, care sunt personalizat(e) în funcție de dificultățile și scopurile urmărite de client. În funcție de dificultățile întâmpinate și de obiectivele vizate, sesiunile individuale din cadrul demersului de coaching pot avea o durată între 60 – 90 minute/sesiune. 

Sub aspectul mediului de lucru, sesiunile de coaching pot avea loc prin mijloace de comunicare la distanță, față în față, chiar și în spații mai puțin formale, inclusiv la client.

Sub aspectul duratei, coachingul este un tip de suport care se acordă pentru o durată scurtă – medie de timp, respectiv în câteva sesiuni de lucru, care se pot întinde pe o perioadă de câteva săptămâni sau luni.

În cadrul demersului de coaching:
  • Clientul și coachul colaborează și stabilesc de comun acord obiectivele/scopurile și lucrează împreună pentru a le atinge, iar în acest scop, colaborarea dintre coach și client ține de esența relației de coaching;
  • În sesiuni, pot fi abordate obiective, printre care merită menționate cu titlu de exemplu:

– Managementul stresului emoțional legat de dificultăți specifice cu scopul reducerii acestuia – de exemplu: pregătirea pentru examene, schimbări care intervin inerent în viața personală/profesională etc.;

– Obținerea unor schimbări pozitive în raport cu starea de sănătate – de exemplu, adoptarea unui stil de viață sănătos;

– O bună cunoaștere a valorilor proprii pentru luarea unor decizii de viață în acord cu acesta sau pentru atingerea unor scopuri valoroase pentru client;

– Stabilirea unui echilibru între viața profesională și cea personală;

– Luarea de decizii legate de viața profesională și cea personală;

– Îmbunătățirea relațiilor cu alte persoane etc.

În ceea ce privește problemele emoționale, în coachingul cognitiv-comportamental rezolvarea acestora se realizează cu anumite limite.

Demersul de coaching nu este adecvat în situațiile în care problemele emoționale sunt de o intensitate ridicată (de exemplu: gânduri suicidale, depresie etc.) situații pentru care este recomandat să se apeleze la sprijinul unui psihoterapeut.

Coaching cognitiv-comportamental

Acum că ai câteva informații cu privire la acest domeniu,

  • dacă dorești să primești explicația aplicată exemplelor de mai sus sau
  • dacă după vizualizarea secțiunii Servicii, apreciezi că îți dorești să lucrezi cu mine pentru a fi mai împlinit/ă în carieră,

accesează secțiunea Contact, în vederea programării unei prime sesiuni gratuite.

Îți menționez că participarea la sesiunea gratuită nu te angajează în a participa la alte sesiuni, decât în măsura în care vei decide în acest sens.

Aștept cu mult drag să ne cunoaștem!
Mergi la secțiunea Programări/Contact.

Informații contact

coach@ancutacosma.ro

0728 144 607