Deși din perspectiva mea, am apreciat că ceea ce am scris în cadrul website-ului la secțiunea “Despre coachingul cognitiv-comportamental”, este suficient de cuprinzător pentru ca cei interesați să-și facă o imagine cu privire la ceea ce este coachingul și cum se întâmplă sesiunile în cadrul acestuia, câteva persoane mi-au adresat aspecte punctuale la care am reflectat și cu privire la care m-am gândit că este potrivit să le dau și o formă scrisă. Și aceasta cu gândul că poate sunt și alte persoane care au aceleași întrebări sau observații.
M-am oprit în cele ce urmează asupra a 3 dintre aspectele adresate, gândindu-mă că acestea ar fi mai importante. Astfel:
- Ce este coachingul… mai clar?! Este (psiho)terapie? Termenul “coaching” provine din limba engleză de la “coach” și are înțelesul de “antrenor”, “tutore”, “persoană care te trece peste un examen”. Astfel, “coachingul” – termen preluat direct din limba engleză în limba română – semnifică “antrenament”. Am putea spune așadar că, persoana care vine la coaching, vine în mod interesat pentru a parcurge un tip de antrenament în cadrul căruia are suport personalizat din partea coachului, cu scopul de a învăța cum poate gestiona și depăși dificultăți emoționale sau cum poate rezolva probleme practice cu care se confruntă în viața sa. De menționat este că, în coachingul cognitiv-comportamental, se folosesc o serie de metode și tehnici preluate din teoria care stă la baza psihologiei cognitiv-comportamentale (care se centrează pe relația dintre gânduri, emoții și comportamente, respectiv pe faptul că gândurile noastre despre un eveniment sau o situație ne afectează felul în care ne simțim emoțional și fizic). Coachingul nu este psihoterapie. Și aceasta pentru că în coaching sunt abordate dificultăți emoționale actuale, recente, care apar intermitent în viața clientului și care sunt resimțite ca mediu stresante, deci nu sunt abordate probleme sau traume din trecut, care impactează sănătatea mintală și pentru care este potrivită psihoterapia. Concluzionând, aș putea spune că coachingul este un spațiu și timp dedicat de cei interesați învățării și dezvoltării de abilități și comportamente, pentru gestionarea și depășirea unor situații de viață actuale, recente și pentru rezolvarea de probleme practice.
- Când este potrivit să vii la coaching?! Aș spune că este potrivit să vii la coaching ori de câte ori în situații de viață întâmpini dificultăți emoționale sau practice și dorești suport în depășirea acestora sau dorești stabilirea unor obiective relevante pentru tine și atingerea acestora. Cred că amânarea obținerii unui suport adecvat în situația în care dificultatea persistă, este o alegere care aparține fiecăruia în parte, însă adresarea dificultăților și obținerea suportului personalizat din timp ar fi de preferat ca regulă. Și aceasta pentru că în momente dificile din viață pot fi puse în practică modele de acțiune, de comportament adecvate, învățate în cadrul coachingului. Coachingul are atât o dimensiune educativă, cât și o dimensiune preventivă în ceea ce privește problemele emoționale, cognitive și de comportament, respectiv o dimensiune protectoare pentru sănătatea psihică. Și aceasta pentru că o persoană care, spre exemplu, a învațat cum să-și gestioneze emoțiile, este o persoană care va reuși să gestioneze situații de viață în mod optim, ceea ce evident are un rol preventiv și protector pentru sănătatea sa psihică.
- Care ar putea fi un obiectiv suprem în coaching?! Obiectivul suprem pentru o persoană care vine la coaching din punctul meu de vedere este ca aceasta prin prisma abilităților și comportamentelor învățate și dezvoltate să devină în cele din urmă propriul său coach 🙂
Sper că ceea ce am scris mai sus este suficient pentru a clarifica o parte din aspectele adresate. Și sper de asemenea că cele scrise vor fi de folos și altor persoane interesate de acest domeniu.
Până data viitoare… Stay curiouS 🤓
Foto: Cluj-Napoca – Piața Unirii