De ce îndemnul ”Stay curiouS”?!

Timp de citire:

Stay curiouS

Pentru că sunt convinsă că a avea curiozitate (= dorință de a cunoaște lucruri noi) este unul dintre elementele esențiale pentru o viață împlinită.

Curiozitatea – cel puțin din experiența mea – funcționează și ca tactică în întâlnirile mai dificile cu emoțiile negative, cum sunt: frica, tristețea, dezamăgirea și altele, de care de multe ori ne ferim (le negăm, le suprimăm).

Atunci când reușești să abordezi cu puțină curiozitate emoțiile negative – mai mult sau mai puțin intense – pe care le poți avea în situațiile de viață evaluate de tine ca fiind dificile, reușești să-ți cunoști lumea interioară și să înțelegi modul în care reacționezi. Iar ca bonus, poți fi plăcut surprins descoperind că de fapt ai resurse ca să gestionezi evenimentele.

Și aceasta pentru că, privind emoțiile și situațiile de viață în care ești angajat prin ochelarii unei persoane curioase 🤓 , adopți unghiul observatorului și nu pe cel al interpretului sau al evaluatorului emoțiilor pe care le trăiești. Iar din unghiul unui observator, poți remarca și descoperi aspecte, fără presiune, fără a critica și a te critica, întrucât scopul observării este acela de a (te) înțelege mai bine și de a învăța (despre tine).

În coaching, dorința coachului de a cunoaște și a înțelege în mod activ lumea clientului este un element esențial pentru succesul întregului demers.   

Dacă doriți să aflați mai multe despre curiozitate, puteți citi un articol puțin mai vechi din revista Psychologies, pe care îl găsiți în link-ul următor: https://www.psychologies.ro/dezvoltare-personala-cunoaste-te-2/cunoaste-te/la-ce-e-buna-curiozitatea-2140428 , articol care mie mi-a plăcut, pentru că punctează foarte fain de ce e bună curiozitatea.

Până data viitoare… Stay curiouS 🤓

Foto: Cluj-Napoca

Leave a Reply

Informații contact

coach@ancutacosma.ro

0728 144 607