Între Identitatea Profesională și Stresul Asociat Acesteia – Un posibil Ghid pentru Echilibru

If you tie [your self-worth] to your career, the successes and failures you experience will directly affect your self-worth. (Dacă îți legi valoarea personală de cariera ta, succesele și eșecurile pe care le experimentezi îți vor afecta direct valoarea personală.)

Anne Wilson – Profesor de psihologie la Wilfrid Laurier University – Ontario

Intre Identitatea Profesionala si Stresul Asociat
Timp de citire: 7 minute

Identitatea profesională și stresul asociat acesteia este o temă cu care m-am întâlnit pe parcursul vieții și muncii mele, în diverse forme. 

Pot spune că am fost atât observatorul celor cu care am lucrat în sesiuni de coaching și care au avut astfel de provocări, cât și persoana care a experimentat presiune și stres asociat identităților mele profesionale. Și încă mai experimentez, din când în când.

Când scriu stres, mă refer la stresul negativ.

Ce mai faci?! Nu te mai recunosc! – acestea sunt cuvintele pe care le-am auzit de mai multe ori în ultimii ani, pe parcursul procesului de tranziție profesională din domeniul juridic în cel al coachingului.

Apoi, ori de câte ori a fost necesar să răspund (și) la următoarea întrebare – Și ce lucrezi acum?! – când rosteam cuvântul Coaching, interlocutorul sau interlocutoarea simțea nevoia să-l repete (și, între noi fie vorba, nu de fiecare dată modul în care era pronunțat era și corect; probabil și pentru că îl auzea pentru prima dată).

Dacă, la început, aceste interogări îmi creau un oarecare disconfort, între timp am înțeles că – într-o societate care ne obligă să punem semnul egal între carieră sau profesie și cine suntem noi, ca oameni – există un impact profund pe care locul de muncă sau profesia noastră le au asupra: 

– identității noastre, 

– felului în care noi ne percepem, 

– felului în care ceilalți ne percep (!), 

– felului în care interacționăm și, în cele din urmă, asupra

– felului în care ne trăim viața.

Și putem resimți destul de multă presiune și stres asociat identității noastre profesionale sau rolului profesional, presiune și stres pe care, pentru bunăstarea noastră, ar fi bine să le conștientizăm și gestionăm.

Acestea sunt cu atât mai evidente în cazul profesioniștilor din domenii precum Juridic, Arhitectură, Sănătatea, Consultanță, Financiar, IT sau altele conexe! 

În aceste domenii (dar cu siguranță și în altele!), presiunea profesională poate deveni adesea copleșitoare, iar modalități utile pentru depășirea provocărilor și menținerea echilibrului și bunăstării (modalități printre care se numără și coachingul) pot fi deseori neglijate. Iar acest lucru se întâmplă adeseori, deoarece, cu precădere în unele dintre domeniile profesionale menționate anterior, există o mentalitate tradițională care te încurajează să te obișnuiești cu stresul negativ și cu ideea că așa stau lucrurile în domeniu, n-ai ce face!

Apoi, în ipoteza în care, să spunem, că ai avea vreo reacție și ai dori să acționezi pentru a găsi soluții normale la provocările profesionale pe care le întâmpini, de la unele mai puțin evidente, însă persistente (cum pot fi: gestionarea unor emoții negative mai puternice, a unor gânduri negative repetitive și până la stresul profesional cotidian) până la unele mai evidente (lipsa de timp sau de organizare, imposibilitatea delegării unor sarcini etc.), cât și în ipoteza în care ți-ai dori un echilibru cât de precar între viața profesională și personală, poți fi perceput(ă) în mediul profesional ca fiind idealist(ă). Iar, în cazul în care și vorbești despre astfel de provocări, preocuparea ta poate să nu fie primită cu prea multă deschidere, pentru că nu reprezintă o temă profesională importantă – a se citi o temă pragmatică.

Totuși, haide să analizăm dacă o astfel de ipotetică (re)acțiune din partea ta nu este, de fapt, perfect normală în fața unei identități / presiuni profesionale care poate ajunge să-ți acapareze întreaga ființă și, în cele din urmă, întreaga viață. 

De asemenea, haide să explorăm dacă identitatea profesională și stresul asociat acesteia sau, cu alte cuvinte, tema bunăstării tale, dar și a colegilor de breaslă – bunăstare în lipsa căreia profesia însăși este amenințată! – nu este, de fapt, un subiect profesional cu adevărat important. 

Intre Identitatea Profesionala si Stresul Asociat

Ce este identitatea profesională? 

Ce influențează formarea identității profesionale? 

De ce este importantă identitatea profesională?

 

Am putea spune că identitățile sunt diferitele etichete sau calități pe care le atașăm persoanei noastre, atât noi, cât și alte persoane. De exemplu, o persoană de sex feminin poate avea calitatea de fiică, soție, mătușă, vecină, româncă etc.

Identitatea profesională este acea calitate atașată persoanei noastre în contextul muncii.

Sau, cu alte cuvinte, este modul în care ne identificăm și ne definim în contextul muncii sau al unei anumite profesii. Aceasta include, printre altele, experiențele și credințele noastre despre noi înșine în ceea ce privește activitatea profesională. 

Identitățile profesionale pot include profesii precum: inginer, arhitect, medic cardiolog, psiholog, judecător, programator, profesor etc.

Printre factorii care ne influențează formarea identității profesionale sunt:

  • Cultura de origine (cu normele, valorile, așteptările culturale specifice), 
  • Familia (așteptările și valorile părinților, modelele de succes din familie, comportamentele și experiențele din familie), 
  • Școala (experiențele școlare, profesorii care ne-au inspirat, accesul la materii care ne-au suscitat interesul), 
  • Categoria de vârstă din care facem parte (interacțiunile cu cei de vârsta noastră și experiențele comune cu aceștia).
Formarea identității noastre profesionale joacă un rol important în dezvoltarea identității noastre personale și ne influențează profund modul în care ne vedem pe noi înșine și rolul nostru în lume!

Dacă ne simțim împliniți în cariera noastră, acest lucru poate contribui la o imagine pozitivă și la o încredere sporită în sine. Pe de altă parte, dacă ne confruntăm cu dificultăți sau cu insatisfacții în muncă, acestea ne pot afecta negativ percepția asupra noastră și pot genera incertitudini sau frustrări în legătură cu identitatea noastră personală.

Înțelegerea acestei interdependențe este importantă pentru a ne cunoaște mai bine și pentru a trăi o viață împlinită.

Atunci când o mare parte din timpul nostru și al energiei noastre le dedicăm unei anumite profesii sau ocupații, este firesc ca aceasta să devină o parte semnificativă a felului în care ne percepem pe noi înșine.

Însă, identitatea noastră profesională nu ar trebui să fie despre titluri, ci ar trebui să reflecte pasiunile, valorile și abilitățile noastre fundamentale.

Totodată, identitatea noastră profesională nu trebuie să fie singurul factor care ne definește sau ne influențează. 

Suntem indivizi complecși, cu multe aspecte și dimensiuni diferite în afara muncii sau profesiilor noastre. Relațiile noastre personale, hobby-urile, valorile noastre morale și aspirațiile pe care le avem sunt la fel de importante în definirea identității noastre!

Intre Identitatea Profesionala si Stresul Asociat

Identitatea profesională și stresul asociat acesteia

Stresul asociat unei identități profesionale se referă la acea presiune și tensiune mentală pe care o persoană le poate resimți din cauza modului în care percepe și se identifică cu munca sau cu profesia sa. 

Acest tip de stres este legat de sentimentul de responsabilitate, de așteptările externe și interne legate de performanță și de îndeplinirea rolului profesional.

În esență, stresul asociat unei identități profesionale derivă din preocupările legate de: succesul în carieră, satisfacția profesională, îndeplinirea obiectivelor, gestionarea presiunilor și cerințelor specifice domeniului sau ocupației respective. 

Acest stres poate fi alimentat de diverși factori, cum ar fi: 

  • lipsa de echilibru între viața profesională și cea personală, 
  • competitivitatea excesivă în mediul de lucru,
  • teama de eșec sau de respingere,
  • lipsa de control asupra sarcinilor sau mediului de lucru, sau
  • lipsa susținerii din partea colegilor sau a conducerii.

Mulți profesioniști se identifică puternic cu munca sau profesia lor, iar titlurile, realizările și responsabilitățile profesionale devin adesea pentru aceștia o dimensiune excesiv de importantă a identității lor.

Această prea strânsă legătură a identității personale cu munca sau profesia (atunci când profesionistul acaparează o parte prea mare din identitatea și viața individului) poate deveni periculoasă, întrucât poate duce la pierderea echilibrului dintre dimensiunile vieții, la stres cronic și poate afecta sănătatea fizică și mentală.

Intre Identitatea Profesionala si Stresul Asociat

Ce putem face atunci când ne identificăm în mod excesiv cu munca sau profesia noastră?

 

Există mai multe strategii care ne pot ajuta când vine vorba despre identitatea profesională și stresul asociat acesteia, strategii care ne pot susține în a evita o prea puternică identificare cu munca sau profesia și, astfel, să ne menținem echilibrul.

Șase astfel de strategii la care m-am oprit în cele ce urmează – și care pot alcătui un Scurt Ghid pentru Gestionarea Identității Profesionale și a Stresului Asociat acesteia – sunt:

  1. Crearea unei identități profesionale aliniată cu persoana ta

Citeam undeva ideea că toți profesioniștii au o identitate profesională, fie că sunt conștienți de acest lucru sau nu.

Crearea în mod conștient a unei identități profesionale aliniate cu ceea ce este important pentru tine te poate ajuta să menții echilibrul și să nu devii excesiv de legat de munca sau profesia ta.

Pentru aceasta, ai nevoie de intenție clară, adică

– de a conștientiza ceea ce îți dorești și 

– de a-ți fixa obiective, 

– de a-ți cunoaște punctele tale forte, valorile, experiențele de viață unice, abilitățile și pasiunile.

O identitate profesională bine definită și echilibrată îți permite să te dedici cu pasiune profesiei tale, fără să pierzi din vedere și alte aspecte ale vieții tale, aspecte importante pentru bunăstarea ta generală.

De asemenea, o identitate profesională aliniată te poate ajuta să te diferențiezi, fiind autentic și consecvent în ceea ce faci!

  1. Menținerea Bunăstării și Echilibrului între ariile vieții tale

Pentru a-ți menține bunăstarea și echilibrul între ariile vieții tale, este esențial:

– să conștientizezi că viața ta include și alte aspecte în afara carierei și 

– să-ți valorifici această identitate complexă!

Iată câteva sugestii practice pentru a găsi un echilibru între viața profesională și cea personală:

  • Explorează alte aspecte ale vieții tale în afara muncii și recunoaște-le valoarea. Astfel, îți vei recunoaște identitatea ta complexă!
  • Investește timp în activități care îți aduc bucurie și satisfacție în afara mediului profesional. Adică, dezvoltă-ți hobby-uri și interese.
  1. Recunoașterea Autoobiectificării

Atunci când realizările și responsabilitățile tale profesionale devin prea dominante în viața ta, atunci când te vezi și te evaluezi în funcție de acestea, poți fi într-o situație de autoobiectificarea, adică de reducere a identității tale la titlul profesional sau profesie. Această situație te poate duce la pierderea echilibrului și la stres cronic și îți poate afecta sănătatea fizică și mentală.

Pentru a evita o astfel de situație, iată câteva sugestii:

  • Observă dacă îți definești valoarea personală exclusiv prin realizările și titlurile tale profesionale. 
  • Analizează cum îți influențează identitatea profesională starea de echilibru și nivelul de stres în viața de zi cu zi.
  • Dezvoltă relații cu persoane care te văd a fi mai mult decât profesia sau munca ta!
Intre Identitatea Profesionala si Stresul Asociat
 
  1. Conștientizarea Riscurilor Asociate cu Identificarea Profesională Excesivă

Identificarea excesivă cu munca sau profesia se referă la situația în care îți definești în mare măsură identitatea și valoarea personală prin intermediul muncii sau a carierei. 

Pentru a te proteja de efectele negative ale identificării excesive cu munca sau profesia, este important să conștientizezi riscurile asociatePrintre acestea se numără:

  1. O concentrare excesivă asupra muncii sau profesiei care poate duce la neglijarea altor aspecte ale vieții, cum ar fi relațiile personale, sănătatea și timpul liber. Astfel, îți poți pierde echilibrul între viața profesională și cea personală.

  2. O identificare excesivă cu munca care poate genera un nivel ridicat de stres, deoarece vei simți mereu presiunea de a te perfecționa și de a obține rezultate. Astfel, poți ajunge la stres cronic.

  3. O concentrare excesivă asupra muncii care poate duce la o scădere a satisfacției în viață și la o senzație de lipsă de împlinire în alte domenii ale existenței tale.

  4. O suprasolicitare profesională care poate duce la epuizare fizică și mentală, cunoscută și sub numele de burnout profesional.

  5.  Nu în ultimul rând, concentrarea exclusivă pe munca sau profesia ta poate împiedica dezvoltarea ta în alte domenii sau interese, ceea ce poate duce la o experiență de viață mai puțin echilibrată și satisfăcătoare.

Sugestii practice:

  • Reflectează în ce măsură identitatea ta a devenit sau este pe cale să devină excesiv de strâns legată de cariera ta, dacă și cum acest lucru îți influențează starea de bine. Aceasta te va ajuta să fii proactiv(ă) pentru a-ți menține echilibrul.
  • Efectele identificării profesionale și a stresului asociat acesteia pot fi gestionate în mod eficient printr-o serie de strategii. Găsește strategiile care funcționează cel mai bine pentru tine pentru a gestiona în mod eficient eventualele efecte negative ale identificării excesive cu munca sau profesia. 
  1. Gestionarea Stresului Profesional

Pentru a gestiona stresul asociat cu identitatea profesională și presiunile profesionale, poți recurge la tehnici și strategii eficiente de gestionare a stresului. Parcurgerea cu bine a drumului profesional pe care ți l-ai ales necesită conștientizare, angajament și practici sănătoase de gestionare a stresului.

Sugestii practice:

  • Explorează metode precum: mindfulness, exercițiile de respirație și cele fizice, pentru a-ți calma mintea și corpul.
  • Asigură-te că acorzi timp suficient activităților care îți aduc bucurie și relaxare în afara muncii.
  • Nu ignora influența gândurilor în ceea ce privește modul în care te simți și acționezi. Recunoaște gândurile negative automate și lucrează cu ele. Îți vei îmbunătăți atât starea de bine, cât și performanța.
  1. Recunoașterea impactului mediului profesional asupra identității personale și a relațiilor tale interpersonale & Practicarea acceptării necondiționate a propriei persoane

Munca este benefică, ÎNSĂ atunci când ești excesiv preocupat de activitatea profesională, ea poate și să îți limiteze gândirea în ceea ce privește celelalte dimensiuni ale vieții tale.

Astfel, munca și mediul profesional au un impact semnificativ asupra:

– obiceiurilor noastre mentale,

– modului în care ne percepem pe noi înșine și pe ceilalți, respectiv 

– modului în care ne raportăm la ceilalți, cât și la noi înșine, inclusiv în afara mediului profesional. 

Astfel, mentalitatea dobândită la locul de muncă te însoțește dincolo de ușile biroului sau dincolo de minutele petrecute în meeting-ul online, ajungând și în celelalte aspecte ale vieții tale. 

Nu degeaba se vorbește despre deformarea profesională ce se manifestă în toate profesiile! Însă, cei mai vulnerabili sunt cei care lucrează în domeniile care impun interacțiunea om – om (medici, avocați, psihologi,  profesori etc.). (Vezi în acest sens și Specificul Deformării Profesionale La Colaboratorii Din Domeniul Judiciar, Inga Baciu – Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, 2014)

Conștientizarea acestui impact și recunoașterea lui, te poate ajuta să îți înțelegi mai bine comportamentele și reacțiile în diverse situații profesionale și personale.

Astfel, poți fi mai conștient(ă) de modul în care mediul profesional îți influențează gândurile, emoțiile și comportamentele. Și odată ce ai conștientizat aceasta, poți lua decizii mai informate și te poți adapta mai bine la diverse contexte!

Cred că practicarea acceptării necondiționate a propriei persoane este crucială în acest proces. Este important să îți accepți atât aspectele pozitive, cât și pe cele negative ale identității tale profesionale și personale, fără a te judeca sau critica. Acceptarea de sine îți permite să fii mai îngăduitor(ă) cu tine însuți/însăți și să îți acorzi compasiune și înțelegere în fața dificultăților sau greșelilor.

Cultivându-ți perspectiva empatică și acceptându-te în mod necondiționat, poți crea un mediu de lucru mai sănătos, atât pentru tine, cât și pentru ceilalți colegi.

Sugestii practice:

– Explorează modul în care munca influențează identitatea ta și a altora din jurul tău și reflectează asupra observațiilor tale!

– Practică acceptarea necondiționată a propriei persoane, fii deschis(ă) și empatic(ă) pentru a crea un mediu de lucru uman.

Intre Identitatea Profesionala si Stresul Asociat

Concluzie

 

Prima propoziție pe care o poți citi pe pagina introductivă a acestui website de prezentare a serviciilor mele de coaching pentru profesioniști este: Profesia ta începe cu tine!

Am ales cu grijă această propoziție în care accentul sau centrul de greutate ești tu, omul, ca persona completă, cu o identitate complexă și nicidecum profesia. 

Profesia începe cu tine, iar nu tu începi cu profesia ta. Înainte de a fi inginer, arhitect, medic cardiolog, psiholog, judecător, programator, profesor etc., ești tu.

Tu ți-ai ales profesia și tu poți să o schimbi, dacă este cazul. Tu îți creezi identitatea profesională. Tu obții un titlu profesional. Tu ai realizările profesionale și personale. 

De aceea, este important să nu uiți că ești mai mult decât un titlu profesional sau realizările obținute în domeniul de activitate

Ești cu mult mai mult decât profesia ta!

Pentru a te dezvolta în mod echilibrat și aliniat cu tine, este esențial:
– să-ți recunoști și onorezi toate aspectele identității tale, atât profesionale, cât și personale, 
– să te preocupi activ pentru a-ți depăși provocările profesionale, fie că vorbim despre gestionarea unor emoții dificile, gânduri negative automate sau necesitatea dezvoltării de abilități etc.

Cred că găsirea unui echilibru care îți este propriu ție, între dimensiunile vieții tale, poate contribui la starea ta de bine, la bunăstarea ta generală și la o împlinire mai profundă în fiecare aspect al existenței tale. Iar acest echilibru poate arăta diferit pentru fiecare om, în funcție de valori, preferințe, circumstanțe individuale.

Nu în ultimul rând, în cazul în care ai ales și tu drumul reconversiei profesionale sau te gândești să o faci, să știi că aceasta este o călătorie care îți aparține în întregime! Și este o oportunitate de a-ți descoperi și exploata cu adevărat pasiunile, valorile și abilitățile. Fiecare pas pe un astfel de drum – din care provocările nu lipsesc! – este o șansă de a te apropia mai mult de propria ta autenticitate și de a-ți crea o identitate profesională și personală care să te reprezinte pe deplin.

Așadar, indiferent de ceea ce alegi să faci, amintește-ți mereu că tu ești cea sau cel care îți definești drumul, iar profesia ta este doar un aspect al identității tale, care este mult mai complexă și bogată!

 


Dacă ai provocări specifice legate de identitatea profesională și stresul asociat acesteia sau vrei să explorezi mai profund impactul identității profesionale și stresului asociat, te invit să te programezi aici pentru o sesiune de cunoaștere și evaluare. Împreună putem identifica strategii personalizate pentru a-ți depăși provocările, a-ți gestiona stresul și a avea un echilibru între viața profesională și cea personală. 

Vizitează aici și pagina de Resurse a website-ului meu. Resursele pe care le vei găsi acolo sunt puse la dispoziție în mod gratuit. Alege-le pe cele de care ai nevoie!

De asemenea, mă poți asculta în cadrul podcastului Drept la Împlinire. Episoadele sezonului 2 sunt disponibile aici, cât și pe platformele de streaming (audio, video): Apple Podcasts, Spotify, YouTube etc.

Credit foto: canva.

Scroll to Top