La mulți ani!
Și pentru că m-am gândit că anul acesta să încerc să fiu cât pot de prezentă pe blog, cu articole, recomandări și alte cele – pentru că unele dintre ele pot fi de folos și altora în călătoria proprie 🤓 – intru direct în subiect:
Mai jos regăsiți, două recomandări de lectură pe care le-am parcurs pe finalul anului 2020 și care pentru mine sunt la categoria ”must read”, ”cultura cura”.
La acestea, adaug și o recomandare electronică: o aplicație pentru smartphone potrivită pentru persoanele interesate să se dezvolte la nivel personal și care fac – cum spunea cineva – ”munca invizibilă” 🤓
Iată recomandările:
Prima este reprezentată de ”O educație emoțională – The School of Life”, volum coordonat de romancierul, eseistul și jurnalistul britanic de origine elvețiană Alain de Botton. Volumul a apărut în România, în traducere din limba engleză de Deniz Otay, la editura Vellant, București, 2020.
Deși citisem câteva recenzii despre volum în cursul anului trecut, nu am apucat să-l achiziționez decât pe finalul lui 2020.
Vă recomand cu drag această lectură din care mi-au plăcut extrem de mult:
– ideea hărții Călătoriei spre maturitatea emoțională, de care am avea nevoie fiecare,
– perspectivele umane pe care le oferă fiecăruia dintre subiectele abordate, alături de
– trimiterile culturale, la lucrări literare, de artă, de arhitectură, lucrări din care o parte sunt redate de altfel în fotografiile din paginile cărții.
Vă citez în cele ce urmează trei scurte fragmente exemplificative care poate o să vă îmbie la a citi întreaga carte:
”(…) Într-o lume ideală, am deține hărți ale unui progres emoțional, pe baza cărora am putea să ne trasăm avansarea timidă spre o maturitate mai susținută. Ne-am percepe dezvoltarea interioară ca pe o serie de călătorii în jurul unei regiuni, fiecare cu propriile-i obiective și puncte de tranzit și, în modul lor, la fel de importante precum orașele Renașterii italiene (…) – și pe care am fi în aceeași măsură mândri că le-am descoperit și că am ajuns să le cunoaștem (…).”
”(…) Nu finalizăm niciodată sarcina stranie de a deveni cel mai râvnit și extraordinar dintre lucruri, adică o persoană matură la nivel emoțional sau, pe scurt, un adult aproape maturizat. Într-o societate ideală, nu doar copiii ar avea nevoie de educație. Toți adulții ar recunoaște că necesită inevitabil o educație emoțională continuă și ar rămâne urmăritorii activi ai unui program psihologic (…).”
”(…) Aceasta este o teză des întâlnită în arte: alți oameni au trecut prin aceleași necazuri și probleme ca noi; nu e vorba că acestea nu contează, că nu ar trebui să le avem sau că nu merită să ne facem griji din cauza lor. Contează modul în care le percepem. Dăm peste spiritul sau vocea unei persoane care empatizează profund cu suferința, dar care ne permite să simțim prin intermediul ei că ne conectăm cu ceva universal și lipsit de rușine. Nu ni se ia din demnitate; descoperim cele mai profunde adevăruri ale faptului de a fi umani – și, prin urmare, nu doar că necazurile nu ne degradează, ci, în mod ciudat, de asemenea, ne fac să fim mai elevați.”
Proiectul The School of Life are de asemenea și propriul canal pe youtube (îl regăsiți aici: https://www.youtube.com/c/theschooloflifetv/featured) și are postări video săptămânale, scopul declarat al acestuia fiind acela de a ajuta oamenii să aibă un stil de viață (mai) calm și (mai) rezilient.
A doua recomandare de lectură este cartea scrisă de Ana Sofia Perez, intitulată ”Călătorii plăcute în căutarea de sine”. Volumul a apărut în România, în traducere din limba portugheză de Ermil-Mihai Diaconescu, la editura BMI, București 2019.
Pe coperta cărții se menționează că este prima carte a autoarei portugheze, care după 20 de ani în domeniul gestiunii financiare face o întoarcere de 180 de grade în viața sa și devine coach și hipnoterapeut. Orice asemănare este pur întâmplătoare, însă nu și întâlnirea cu această lectură, la care – imediat după intrarea în librărie – am ajuns absolut natural, ”din prima”.
Fără a reda fragmente fidele din aceasta, mărturisesc că am parcurs-o în câteva ore.
Este o carte de citit… dintr-o răsuflare, o carte de dezvoltare personală ALTFEL, scrisă cu poezie, între poezie și eseu și cred că surprinde extrem de bine personalitatea autoarei, care scrie frumos despre idei centrale și teme care sunt abordate în coaching. Menționez doar câteva dintre acestea: noi nu suntem ceea ce ni se întâmplă, iar felul în care reacționăm, interpretăm și redăm, aceasta ne diferențiază; gestionarea gândurilor ca o condiție fără de care viața noastră nu se va transforma niciodată în ceea ce poate să fie; nu există succes fără eșecuri; nu există schimbări mari fără schimbări mici etc. La acestea mai adaug una singură, care este una dintre preferate mele: a atinge succesul înseamnă a face diferența în viața altor persoane.
Ambele cărți le-am găsit în librăriile Cărturești, prețul fiecăreia fiind mai mic de 50 de lei.
Și ultima recomandare: cea electronică.
Este vorba despre aplicația ”My Goals” (Obiectivele mele), pe care am descoperit-o în App Store și vine în sprijinul celor care doresc să-și seteze obiective și să lucreze pentru a le atinge.
Este o aplicație ușor de folosit, intuitivă, în care:
– sunt definite 5 categorii de interes care corespund celor 5 arii din viața: viață personală, finanțe, sănătate, relații, altele și are posibilitatea de a adăuga și alte categorii de interes,
– pentru fiecare categorie de interes pot fi alese obiective dintre cele predefinite sau pot fi definite și adăugate și alte obiective,
– pentru fiecare obiectiv setat, pot fi adăugate task-uri punctuale de îndeplinit,
– progresul, parcursul înspre atingerea obiectivelor este monitorizat,
– există posibilitatea de a seta scadența obiectivului și reminder etc.
Evident, nu este singura aplicație de acest tip, astfel că dacă în acest an doriți să lucrați la diverse obiective, puteți studia și experimenta și altele similare din magazinul virtual, alegând-o ca instrument-partener pe cea care vi se potrivește cel mai bine.
Până la următorul articol, și în acest an, îndemnul meu rămâne același: Stay curiouS 🤓
P.s. De la finalul lunii Decembrie 2020, pe pagina de Servicii&Produse a site-ului, la https://ancutacosma.ro/servicii-produse/ sunt disponibile 2 pachete de servicii de coaching, ale căror prețuri sunt promoționale până la 31 ianuarie 2021. Dacă sunteți interesate sau interesați, vă invit să accesați link-ul pentru detalii și vă aștept cu drag!