Alegerea unui Coach Certificat: Cum Sa Te Asiguri Ca Alegi un Profesionist de Incredere

Alegerea unui Coach Certificat
Timp de citire: 10 minute

Într-o societate dinamică și plină de provocări, coachingul devine o resursă esențială pentru cei ce aspiră să gestioneze cât mai bine schimbările personale și profesionale, să-și realizeze potențialul și să-și crească starea de bine. Astfel, cei care înțeleg valoarea acestei resurse se îndreaptă către serviciile de coaching pentru a beneficia de acest tip de suport personalizat.

În România, piața serviciilor de dezvoltare personală – coaching este din ce în ce mai diversificată.

Pe cât de diferite sunt provocările sau obiectivele pe care le au clienții de atins, pe atât de variate sunt și ofertele de servicii – programe de coaching, pachete, workshop-uri sau alte modalități – care oferă rezolvarea sau atingerea acestora.

Într-un astfel de ”ocean” de oferte, devine din ce în ce mai dificil să alegi, mai ales dacă nu-ți cunoști foarte bine nevoile și scopurile. Apoi, când parcurgi unele promisiunile conținute în oferte, devine o misiune aproape imposibilă să iei o decizie informată.

Totuși, pentru a ști ce ofertă să alegi, poate fi destul de important să știi pe CINE să alegi. Și aceasta întrucât, în coaching, relația de colaborare dintre client și coach este esențială.

În cele ce urmează, vei găsi câteva recomandări care te pot ajuta să eviți capcanele și să te asiguri că alegi serviciile de coaching practicate de un profesionist, respectiv de un coach certificat, calificat.

Alegerea unui Coach Certificat

De Ce Este Importantă Certificarea Coachului

 

Pentru a găsi un răspuns la această întrebare, poate fi util să parcurgem câteva definiții.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sănătatea mintală este o stare de bine mentală care permite individului să-și gestioneze stresul vieții, să-și realizeze potențialul, să lucreze productiv și eficient și să-și aducă o contribuție la comunitate. OMS mai arată că sănătatea mintală este mai mult decât absența tulburărilor mintale. Ea există pe un continuum complex, care este trăit diferit de la o persoană la alta, cu grade variate de dificultate și suferință și rezultate sociale și clinice potențial foarte diferite.

Dacă sănătatea mintală are o definiție recunoscută și acceptată, când vine vorba despre coaching, nu știu să existe o definiție unanim acceptată.

International Coaching Federation (ICF), una dintre asociațiile profesionale recunoscute în domeniul coachingului, definește coachingul ca fiind un parteneriat cu clienții, într-un proces creativ și provocator, care îi inspiră pe aceștia să își maximizeze potențialul personal și profesional.

Însă, de fapt, există MAI MULTE DEFINIȚII oferite de diferiți autori. Deși diverse, definițiile acestea pe care coachingului le-a primit au puncte comune. Sintetizându-le, așa după cum bine am învățat în perioada formării, în cele din urmă putem extrage o definiție a coachingului. Și aceasta, dacă îmi aduc bine aminte, ne spune că, atunci când vorbim de coaching practicat de un profesionist, vorbim despre un proces colaborativ personalizat. Părțile între care acest proces se derulează sunt coachul și clientul. Scopul procesului este acela de a oferi suport în stabilirea și facilitarea atingerii obiectivelor clientului.

Rezultă așadar că:

  • atingerea potențialului individului este unul dintre punctele-cheie sau scopurile coachingului, respectiv că
  • realizarea potențialului este o componentă a stării de bine mentale!
Astfel, coachingul joacă un rol semnificativ în promovarea sănătății mintale

Prin intermediul coachingului, o persoană poate:

– să-și îmbunătățească abilitățile de gestionare a stresului, a emoțiilor, reziliența,

– să-și crească încrederea de sine,

– să-și stabilească obiective clare și să lucreze pentru a le atinge,

– să dezvolte strategii eficiente pentru a face față provocărilor vieții, explorându-și și dezvoltându-și resursele interne.

Toate acestea au un impact pozitiv asupra stării generale de bine și a sănătății mintale.

Când vorbim despre ce NU este coachingul și limitele lui, atunci putem spune că:
  • Nu este psihoterapie, pentru că nu se ocupă cu psiho-diagnosticul afecțiunilor psihice și remedierea lor;
  • Nu este consiliere psihologică care se adresează indivizilor sănătoși, pentru evaluare psihologică și sfătuirea clientului, în scopuri adaptative;
  • Nu este training, situație în care care grupuri de indivizi sunt instruiți, în cadrul unui proces de formare ce are o temă specifică;
  • Nu este mentorat, proces care presupune ca un expert dintr-un domeniu profesional să supervizeze un coleg care are o experiență mai mică.

În consecință, atunci când vorbim despre coaching, urmărim să ne optimizăm performanțele, să ne atingem obiectivele, să ne autocunoaștem și dezvoltăm, adică să ne atingem potențialul.

Urmărind aceste scopuri, ne îngrijim de starea noastră de bine mentală, de sănătatea noastră mintală.

Fiind vorba despre starea noastră de bine mentală, devine important să alegem servicii de coaching practicate de profesioniști, asigurându-ne că lucrăm cu un coach certificat.

Certificarea acestuia reprezintă o primă garanție a faptului că persoana cu care vom lucra în procesul de coaching știe, de exemplu:

  • Ce este coachingul,
  • Ce înseamnă o relație de coaching și cum se stabilește aceasta,
  • Care este atitudinea de coach,
  • Care sunt tehnicile de coaching,
  • Etica în coaching,
  • Marketingul serviciilor de coaching,
  • Vânzarea serviciilor de coaching etc.
În lipsa certificării, riscul este de a colabora cu persoane care
  • Desfășoară activități fără a avea certificare legală în România;
  • Nu știu prea multe despre coaching, procesul de coaching și limitele lui. Adică, nu au cunoștințele și abilitățile necesare pentru a te susține corespunzător.

A cunoaște care sunt limitele coachingului este extrem de important. O colaborare cu persoane care nu dețin certificare, nu au competențe și abilități în acest domeniu poate avea multe costuri, printre care poate cel mai important și deloc de neglijat îl reprezintă însăși starea de bine – sănătatea mintală.

La acest moment, în România, ocupația de coach nu este una reglementată de un corp profesional sau un organism desemnat, aderarea la asociațiile profesionale de profil nefiind obligatorie. 

Așadar, este important să te asiguri că persoana cu care colaborezi este una care urmat și absolvit specializarea în coaching.

Alegerea unui Coach Certificat

Cum Să Verifici Certificarea

 

În România, pentru desfășurarea unei activități/ocupații este necesară obținerea unei formări profesionale, dobândită fie în cadrul învățământului, prin sistemul național de învățământ, fie prin programe de formare profesională în sistemul de formare profesională a adulților. Există și profesii, ocupații pentru desfășurarea cărora, după finalizarea studiilor din învățământul superior, există etape suplimentare care trebuie să fie parcurse și care presupun diverse examene, formări etc.

O persoană care dorește să devină coach și să-și desfășoare activitatea de specialist în activitatea de coaching în România, conform Standardului Ocupațional pentru Educație și Formare Profesională elaborat în anul 2014 de ARC Pro – Asociatia pentru Coaching Profesionist din Romania, trebuie:

  • Să aibă studii superioare finalizate prin examen de licență,
  • Să parcurgă un program de specializare cu o durată de 180 de ore de pregătire teoretică și practică, organizat de un furnizor de formare profesională pentru adulți. Pe parcursul programului, persoana se pregătește și dobândește cunoștințele și abilitățile necesare desfășurării activității de coaching. Adică, dobândește competență profesională pentru ocupația de Specialist în Activitatea de Coaching având, conform Clasificării Ocupațiilor din România (COR), cod COR 242412.

Programul de specializare se finalizează cu examen, susținut în fața unei comisii, în urma căruia se acordă note. 

În urma absolvirii programului, furnizorul de formare profesională eliberează CERTIFICATUL DE ABSOLVIRE pentru ocupația specialist în activitatea de coaching.

Certificatul are o serie și un număr, este datat, semnat și ștampilat și poartă mențiunile autorităților naționale responsabile (ale Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Ministerului Educației Naționale). De asemenea, certificatul are și un supliment descriptiv în care sunt menționate, printre altele:

  • Autoritățile naționale responsabile (Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Educației Naționale etc.)
  • Denumirea furnizorului de formare profesională care a eliberat certificatul,
  • Competențele profesionale dobândite.

Certificatul de absolvire este recunoscut atât în România, cât și în Uniunea Europeană.

Un coach profesionist îți poate prezenta acest certificat, pentru că aceasta reprezintă dovada specializării, respectiv ocupației sale.

Astfel, verificarea certificării coachului este un punct important și ea poate fi realizată cu ajutorul acestui certificat de absolvire.

Însă acesta nu este singurul aspect pe care este recomandat să-l ai în vedere, așa după cum vei afla în cele ce urmează.

Alegerea unui Coach Certificat

Alegerea unui Profesionist de Încredere

 

În coaching, pentru a obține rezultate, relația de colaborare cu coachul este extrem de importantă. Alianța de lucru – atitudinea colaborativă, deschisă, empatia, feedbackul sunt componente importante ale relației de coaching.

Astfel, pe lângă condiția deținerii certificatului de absolvire menționat, care reprezintă garanția pregătirii teoretice și practice a coachului, este necesar să existe această alianță de lucru.

Aceasta presupune, în esență, să te asiguri că vei colabora cu o persoană pregătită și de încredere. 

Dacă partea de pregătire este asigurată de parcurgerea programului de specializare, când vine vorba despre încredere / o persoană de încredere, criteriile devin neclare.

Totuși, într-o încercarea de a clarifica, am putea spune că o persoana de încredere este cea căreia îi poți încredința o misiune, un secret și în prezența căreia ai un sentiment de siguranță (vezi și DEX pentru încredere, expr. persoană de încredere). 

Astfel, un coach de încredere nu numai că dispune de cunoștințele și abilitățile necesare pentru a te susține în procesul de coaching, dar își (re)cunoaște propriile provocări și probleme, ceea ce poate contribui la construirea încrederii, la stabilirea unei conexiuni mai profunde cu clientul, respectiv la crearea acelui spațiu sau mediu de lucru autentic și colaborativ.

A fi o persoană de încredere nu exclude provocări sau probleme proprii, trecute, prezente sau viitoare. Până la urmă, coachii, la fel ca orice alți profesioniști, sunt și ei oameni. Recunoașterea umanității și complexității oricărui tip de profesionist ca ființă umană este importantă și aduce elemente care poate consolida relația de colaborare mai ales în acele domenii – printre care și coachingul – în care este esențială. Iar elementele la care mă refer sunt: deschidere și bună-credință.

Iată în continuare câteva sugestii care îți pot fi utile pentru a alege un coach în care să ai încredere și care să fie potrivit pentru tine:
  1. Vizitează pagina de internet a coachului.
  • Studiază resursele pe care coachul le pune la dispoziție, resurse ce pot consta în diverse materiale pe care le poți descărca, materiale audio/podcast sau/și video etc. Acestea îți pot oferi informații inclusiv despre modul în care lucrează coachul. 
  • De asemenea, abonează-te la materialele sale (newsletter etc.). Urmărindu-le, îți poți da seama ce abordare are sau dacă nu are una.
  • Verifică testimonialele sau recenziile oferite de clienții săi anteriori. Acestea îți pot oferi o perspectivă asupra experienței altora și a modului în care coachul a lucrat și impactul pozitiv pe care l-a avut.
  • Verifică mențiunile despre certificările, formările pe care le are. De regulă, acestea sunt menționate cel puțin într-o secțiune a paginii de internet.
  1. Nu te opri la vizitarea paginii de internet! Participă la discuția sau sesiunea inițială de cunoaștere. Este cel mai important pas pentru a alege informat, în condițiile în care colaborarea cu ea sau el este esențială pentru a obține rezultate. Discuția sau sesiunea inițială de cunoaștere, de regulă, este gratuită. Verifică acest aspect și programează-te!
          În cadrul acestei sesiunii de cunoaștere:
  • Discuta despre certificarea/calificarea coachului. Este momentul la care poate fi prezentată și dovada absolvirii formării în coaching, adică certificatul de absolvire.
  • Un alt punct asupra căruia merită să te oprești cu destulă atenție pentru a alege profesionistul potrivit ție este formarea sau abordarea pe care o folosește în sesiuni. Formarea sau abordarea se referă la metodele, tehnicile, modelele pe care le folosește în sesiunile de lucru. Există o diversitate de tipuri sau sisteme sau formări în domeniul coachingului: NLP, coaching ontologic, coaching existențial, coaching cognitiv-comportamental etc. Pentru a alege ceea ce ți se potrivește, întreabă coachul care este formarea sau abordarea sa din sesiunile de lucru, care este procesul său, dacă folosește anumite modele, metode, tehnici, în ce măsură sunt acestea bazate pe știință sau nu etc.
  • De asemenea, este important să observi dacă poți sau nu forma o alianță de lucru cu coachul, de tipul noi vs. provocare/problemă. Și aceasta întrucât în coaching, pe lângă contractul juridic, există și un contract psihologic, nescris, un acord relațional care se referă la înțelegerea și acordul dintre coach și client cu privire la modul în care vor colabora și la așteptările reciproce.
    Confidențialitatea procesului, așteptările realiste și obligațiile mutuale reciproce fac parte din acesta.

    Așadar, este important să te simți confortabil și să ai o conexiune cu coachul tău, pentru că o relație de coaching eficientă se bazează pe încredere.

  • Întreabă coachul despre experiența și expertiza în domeniul/aspectul vizat de tine. Uneori, un coach cu experiență profesională poate oferi o abordare mai personalizată. De asemenea, un coach care are o experiență și expertiză profesională combinată (din coaching, cât și din alte domenii) poate oferi o abordare specializată, pentru că înțelege mai bine nevoile clienților. Dacă, de exemplu, vizezi zona de carieră în procesul de coaching, experiența și expertiza coachului într-un domeniu profesional identic sau similar cu cel în care tu activezi, poate fi un avantaj, beneficiu pentru relația de colaborare.
  • Mulți coachi recurg la rândul lor la servicii din domeniul dezvoltării personale/psihologiei pentru a-și îmbunătăți continuu practica și pentru a-și oferi sprijinul optim clienților lor. Astfel, poți explora mai în profunzime relația cu coach-ul, întrebându-l despre propria sa implicare în dezvoltarea personală. Această explorare/întrebare poate aduce un element de transparență și autenticitate în relație, oferindu-ți mai multă înțelegere despre abordarea și angajamentul coach-ului în propria sa evoluție personală. Explorează/întreabă cu atenție, într-un mod sensibil și respectuos, pentru că aceasta să nu fie percepută ca o îndoială sau o evaluare negativă a coach-ului!
  • Asigură-te că ai o înțelegere clară a termenilor colaborării, costurilor – structurii financiare.

    Discută despre modalitățile de desfășurare a colaborării (online / fizic), garanții (dacă există), eventualele costuri suplimentare și în ce condiții intră în vigoare etc. Dacă costul sesiunilor este prea mic, acesta nu te va avantaja, întrucât scopul procesului este ca tu să beneficiezi de un suport de calitate și să-ți atingi în mod activ obiectivele propuse. Este important să stabilești clar toate aspectele financiare pentru a evita neînțelegerile pe parcursul colaborării și pentru a asigura succesul procesului de coaching.

  • Întreabă coachul dacă este membru în asociații profesionale din domeniu. În România, aderarea la una sau mai multe dintre asociațiile profesionale din domeniu nu este obligatorie. Astfel, după finalizarea formării în coaching și obținerea certificatului de absolvire, unii coachi aleg să se înscrie în asociații profesionale, apreciind că aderarea este benefică pentru ei. Alții au o abordare diferită și au realizări în domeniul lor fără a fi membri ai unei asociații. Asociații internaționale recunoscute în domeniul coachingului, care nu se concentrează exclusiv pe o anumită arie sau categorie/tip de coaching sunt: ICF, Association for Coaching (AC), European Mentoring and Coaching Council (EMCC). Există însă și asociații profesionale care se concentrează pe un anumit domeniu sau pe o anumită formare, precum: International Association of Cognitive-Behavioral Coaching(IACBC), Association for Professional Executive Coaching and Supervision (APECS),  International Association of Coaching Therapists (IACT) etc. Importanța asocierii cu o anumită organizație depinde de mai mulți factori, printre care o componentă importantă o pot avea obiectivele individuale ale coachului și așteptările clienților cu care lucrează.
  • Pentru a lua decizia finală, nu uita să ai în vedere: valorile tale personale, nevoile și obiectivele tale, provocările pe care le ai de depășit.
Alegerea unui Coach Certificat

Beneficiile lucrului cu un coach certificat care folosește o abordare fondată pe tehnici și modele bazate pe știință

 

Beneficiile lucrului cu un coach certificat sunt numeroase și unul dintre cele mai important este ghidarea și suportul profesionist în atingerea obiectivelor tale! Însă, cum spuneam, pe piață, există o diversitate de formări și abordări în domeniul coachingului.

Astfel, este important să știi că, dacă alegi să lucrezi cu un coach certificat care folosește o abordare fondantă pe tehnici și modele bazate pe știință, există o serie de beneficii ce aduc o valoare semnificativă procesului de coaching și contribuie la îmbunătățirea stării generale de bine și promovarea sănătății mintale.

Iată câteva dintre aceste beneficii:

– Tehnicile și modelele bazate pe cercetare și-au demonstrat eficacitate în numeroase situații. De exemplu, acestea pot oferi instrumente eficiente pentru gestionarea stresului, emoțiilor negative disfuncționale, dezvoltarea rezilienței, a capacității de a face față și de a reveni după momente dificile. Astfel, lucrul cu un coach care le integrează în sesiunile sale poate aduce rezultate mai rapide și mai consistente.

– Un coach calificat care utilizează tehnici bazate pe știință poate oferi o abordare personalizată, adaptată nevoilor fiecărui individ. Acest lucru contribuie la maximizarea eficacității procesului de coaching.

– Utilizarea modelelor validate științific permite coachului să integreze cunoștințele științifice în sesiunile de coaching!

Clienții pot avea încredere că sunt ghidați în baza unor practici recunoscute, procesul de coaching bazându-se pe modele cu fundament științific solid.

– Coachingul orientat științific pune accentul pe autocunoaștere și dezvoltare personală continuă. Acest proces permite individului să-și înțeleagă mai bine nevoile, valori, și să-și optimizeze potențialul.

În concluzie, colaborarea cu un coach certificat care adoptă o abordare fundamentată pe tehnici și modele științifice nu numai că oferă un suport personalizat și eficient, ci poate contribui în mod semnificativ la îmbunătățirea stării generale de bine, orientându-te către atingerea obiectivelor tale cu rezultate consistente și durabile. 

Mai mult, în urma unei astfel de colaborări, poți deveni propriul tău coach, în sensul că, după ce vei ieși din procesul de coaching, îți vei putea gestiona provocările și atinge obiectivele în mod independent, pe baza a ceea ce vei parcurge împreună cu coachul tău.

 Informații despre coachingului cognitiv-comportamental găsești aici.

Alegerea unui Coach Certificat

Sumarizare

Serviciile de coaching reprezintă un pas important pentru dezvoltarea personală și atingerea obiectivelor propuse. Pentru a beneficia de servicii potrivite nevoilor și obiectivelor tale, este recomandat să abordezi cu atenție și înțelegere decizia de alegere a unui coach certificat.

Câteva puncte-cheie care îți pot fi utile în a decide cu cine vei colabora în cadrul sesiunilor de coaching sunt reprezentate de:
  • Definirea sănătății mintale ca o stare de bine în care individul își poate realiza potențialul evidențiază importanța coachingului în promovarea sănătății mintale. Prin intermediul coachingului, poți dezvolta abilități esențiale pentru gestionarea stresului, creșterea încrederii de sine și atingerea potențialului tău.
  • În acest context, certificarea coachului este importantă și reprezintă un prim indicator al pregătirii și cunoștințelor sale în domeniul coachingului. Aceasta atestă faptul că profesionistul respectiv a parcurs un program de formare recunoscut, oferindu-ți siguranța că are cunoștințe teoretice și dispune de abilitățile necesare pentru a-ți oferi suport.
  • Verificarea certificării coachului reprezintă un pas esențial în alegerea unui profesionist de încredere. Prin intermediul certificatului de absolvire, coachul demonstrează că a parcurs programul de specializare ce l-a pregătit din punct de vedere teoretic și practic pentru a-și desfășura activitatea/ocupația.
  • Pagina de internet a coachului îți poate oferi informații relevante despre modul în care lucrează, resursele pe care le pune la dispoziție.
  • În procesul tău de alegere a unui coach, testimonialele și recenziile clienților anteriori oferă o perspectivă reală asupra experiențelor acestora. Participarea la sesiuni inițiale de cunoaștere oferă, de asemenea, ocazia de a obține feedback direct și a evalua compatibilitatea.
  • În procesul de coaching, relația de colaborare este importantă.
  • Alegerea unui coach cu care te simți confortabil și poți forma o alianță de lucru solidă este esențială pentru a avea rezultate. Sesiunea de cunoaștere și discuțiile despre formarea sa, abordarea pe care o folosește, experiența și expertiza sa contribuie la stabilirea acestei alianțe!
  • Unii coachi aleg să devină membrii în asociații profesionale. Cu toate acestea, aderarea la o astfel de asociație nu este obligatorie, depinzând de obiectivele individuale ale coachului și așteptările clienților.
  • Alegând un coach certificat care folosește o abordare fondată pe tehnici și modele bazate pe știință, poți avea încredere că vei fi ghidat(ă) în baza unor practici recunoscute și validate, procesul de coaching bazându-se pe practici cu fundament științific solid. 

Un coach certificat te ghidează în depășirea provocărilor, te îndrumă către atingerea obiectivelor tale și te ajută să te cunoști mai bine și, astfel, să explorezi potențialul tău în profunzime. Această călătorie de autocunoaștere poate aduce transformări semnificative în viața ta. 

Alegerea unui coach certificat este un pas semnificativ către dezvoltarea personală și atingerea obiectivelor propuse. 

Alegându-l atent și informat, vei beneficia de suportul necesar pentru a-ți optimiza performanțele, a depăși provocările și a investi în sănătatea ta mintală.

Credit foto: canva.

Scroll to Top