Motivația în Cariera Juridică și Cum să o Păstrezi

I’m a lawyer by education, not disposition. (Sunt avocat prin educație, nu din fire.)

Hector MacQueen (interpretat de actorul Josh Gad), în Crima din Orient Express (2017)

Motivația în Cariera Juridică și Cum să o Păstrezi
Timp de citire: 5 minute

Motivația în cariera juridică este esențială pentru o carieră împlinită, pentru menținerea performanței pe termen lung și pentru a face față provocărilor din acest domeniu. Aceste provocări sunt unice, iar domeniul dreptului este pe cât de complex, pe atât de solicitant. 

Astfel, fie că ești avocat, consilier juridic sau magistrat, păstrarea motivației reprezintă una dintre cheile succesului și a satisfacției personale într-o profesie plină de presiuni și termene limită!

Nu am ales în mod întâmplător motto-ul din deschiderea acestui articol. Acesta subliniază o situație întâlnită adeseori în domeniul juridic: nu toți cei care intră în acest domeniu o fac dintr-o pasiune sau, din ceea ce am putea numi, o predispoziție naturală pentru drept (ce ar include o serie de abilități și un interes pentru dreptate și justiție), ci, poate, mai degrabă datorită educației, a modului în care aceste profesii sunt văzute în societate, a oportunităților etc.

În contextul motivației în cariera juridică, cuvintele personajului Hector MacQueen ne pot indica sau evidenția importanța descoperirii sau dezvoltării unei motivații interioare pentru a susține succesul și satisfacția profesională pe termen lung, chiar și atunci când, inițial, motivația nu a fost sau nu este intrinsecă.

Ce este motivația în cariera juridică

Motivația în cariera juridică reprezintă forța interioară care te determină să acționezi pentru atingerea obiectivelor profesionale și pentru împlinirea nevoilor și dorințelor tale.

În cadrul carierelor juridice, motivația este esențială pentru a face față provocărilor zilnice, termenelor strânse și responsabilităților mari.

Când vorbim despre motivația care poate influența activitatea unui profesionist în domeniul juridic, aceasta este de două feluri:

 ❏ Motivația intrinsecă – după cum ți-ai dat seama, aceasta vine din interiorul tău și este alimentată de satisfacția personală sau sentimentul de împlinire obținut din îndeplinirea unei sarcini sau a unui obiectiv.

În cariera juridică, satisfacția personală poate proveni din plăcerea de a documenta spețe, de a redacta acte complexe, de a rezolva cazuri, din satisfacția obținută în urma câștigării unui proces sau din dorința de a aduce o contribuție importantă în domeniul justiției.

 ❏ Motivația extrinsecă – este determinată de factori externi, cum sunt: recompensele financiare, recunoașterea profesională sau evitarea consecințelor negative.

Pentru juriști, această motivație poate fi legată de posibilitatea unei promovări, de aprecierea colegilor sau de dorința de a-și menține sau dezvolta reputația profesională.

De ce este dificil să păstrezi motivația în cariera juridică

Răspunsul este simplu: pentru că motivația în cariera juridică poate fi afectată de mai mulți factori.

Termenele limită strânse, presiunile ridicate din partea clienților, magistraților și colegilor, schimbări de legislație (frecvente, rapide), întreruperi frecvente (apeluri telefonice, mesaje, e-mailuri etc.), precum și competitivitatea excesivă sunt câțiva dintre acești factori. Mai mult, acești factori sunt dintre cei care pot duce la epuizare profesională.

Apoi, avocații și juriștii se confruntă frecvent cu situații stresante, precum soluții nefavorabile pentru clienți, care, deși nu le sunt imputabile, le pot afecta sau le afectează moralul.

Motivația în Cariera Juridică și Cum să o Păstrezi

Cum să îți menții motivația în cariera juridică

 

Iată în cele ce urmează câteva strategii care te pot ajuta să-ți menții motivația în cariera ta juridică.

1. Găsește un scop mai mare.

Reamintește-ți constant de ce ai ales această carieră. Care este misiunea ta personală? Ce te motivează cu adevărat? Întoarce-te mereu la motivația ta interioară, care îți poate da energia să continui chiar și în momentele dificile. 

De ce să-ți reamintești constant de această motivație interioară profundă? Pentru că în fața volumului de muncă și a presiunii termenelor limită sau a celorlalți, este ușor să pierzi din vedere imaginea de ansamblu și să uiți de ce ai ales acest drum.

2. Învață să gestionezi eșecurile. Sau, cu alte cuvinte, dezvoltă-ți reziliența în cariera juridică!

Motivația în cariera juridică poate fi influențată în sens negativ, de exemplu, atunci când ai parte de soluții nefavorabile. Este important să înveți să privești aceste situații ca oportunități sau experiențe de învățare, nu ca eșecuri definitive sau dovezi ale valorii (de fapt, lipsei valorii) tale profesionale sau umane. Procedând astfel, adopți o mentalitate de creștere ce îți permite să folosești experiențele negative pentru a te dezvolta și a-ți menține motivația în cariera juridică!

Într-o carieră juridică, motivația este susținută de capacitatea de a face față eșecurilor și de a te adapta la schimbări. De aceea, dezvoltarea rezilienței te ajută să rămâi motivat și să continui să îți urmezi obiectivele, indiferent de dificultăți. 

Află aici mai multe despre cum poți să-ți dezvolți reziliența în cariera juridică!

3. Stabilește obiective clare și valoroase pentru tine.

Pentru a te menține motivat în cariera juridică, este important să îți stabilești obiective realiste, realizabile și valoroase pentru tine. Stabilirea obiectivelor te ajută să găsești sens în activitatea ta, susținându-ți motivația în cariera juridică. 

4. Recunoaște-ți succesele.

Fiecare reușită în cariera ta juridică, indiferent de cât de mică pare, merită să fie recunoscută. Această strategie te poate ajuta la consolidarea motivației în cariera juridică, deoarece îți amintește de valoarea muncii tale. Recunoașterea realizărilor tale, a succesului te ajută să perseverezi în activitatea ta. Așadar, nu uita să-ți sărbătorești reușitele!

5. Menține un echilibru între viața personală și profesională.

Stresul profesional intens îți poate afecta motivația în cariera juridică. Astfel, planifică timp pentru activitățile care te relaxează și îți oferă echilibru emoțional. Un echilibru sănătos între muncă și viață personală te ajută să te reîncarci și să îți menții motivația în cariera juridică pe termen lung.

6. Caută suportul potrivit.

Sprijinul colegilor, al mentorilor potriviți este important pentru a-ți păstra motivația în cariera juridică. O rețea de sprijin îți poate oferi încurajare și noi perspective asupra provocărilor cu care te confrunți. Mentorii te pot ghida să îți menții angajamentul față de profesie.

Nu în ultimul rând, ori de câte ori ai nevoie sau vrei să te dezvolți, caută suportul profesioniștilor din domeniul dezvoltării personale și psihologiei. Aceștia te pot susține să-ți (re)găsești și dezvolți motivația, reziliența și nu numai!

De ce este importantă motivația în cariera juridică

Când nu ai o motivație puternică este mai dificil să faci față presiunilor zilnice din domeniul juridic.

Așadar, motivația în cariera juridică te ajută să depășești momentele dificile, cele de epuizare, să îți menții concentrarea și să ai performanțe bune. De asemenea, aceasta contribuie la reducerea riscului de epuizare profesională și te ajută să găsești împlinirea personală și profesională. 

Concluzie

Dacă îți dorești o carieră juridică lungă și împlinită, păstrarea motivației este esențială.

Găsirea unui scop mai mare, gestionarea eficientă a eșecurilor, stabilirea de obiective clare, recunoașterea succeselor și menținerea unui echilibru între viața personală și cea profesională, sunt strategii care te pot ajuta să-ți cultivi în mod constant acea motivație care să te sprijine în atingerea performanțelor dorite.

Totodată, dacă ești jurist prin educație și nu neapărat din fire, cu strategiile potrivite, îți poți dezvolta și întreține motivația pentru a-ți asigura o carieră juridică împlinită.

Mult succes în cariera ta juridică!

 

 


Dacă ai provocări în cariera ta juridică sau vrei să explorezi cum poți să-ți (re)găsești și dezvolți motivația în cariera juridică, să-ți gestionezi stresul profesional și să-ți dezvolți reziliența, te invit să te programezi aici pentru o sesiune de cunoaștere și evaluare. Împreună putem identifica strategii personalizate pentru a-ți depăși provocările, a-ți gestiona stresul, a-ți dezvolta reziliența și a avea un echilibru între viața profesională și cea personală. 

Vizitează aici și pagina de Resurse a website-ului meu. Resursele pe care le vei găsi acolo sunt puse la dispoziție în mod gratuit. Alege-le pe cele de care ai nevoie!

De asemenea, mă poți asculta în cadrul podcastului Drept la Împlinire. Episoadele sezonului 2 sunt disponibile aici, cât și pe platformele de streaming (audio, video): Apple PodcastsSpotifyYouTube etc.

Credit foto: canva.

Scroll to Top