Intenționam să scriu o postare scurtă, însă tot dezvoltând ideile, postarea s-a transformat într-un mini-articol, astfel că ajunge aici, pe blog.
Vă propun pentru luna Martie – Luna femeii, începutul Primăverii și de ce nu, al transformărilor personale – o serie de postări sub titlul ”Stil de viață – Stare de bine”.
Subiectul ascuns 🤓 sub acest titlu nu este unul exclusiv feminin și aceasta pentru că a fi femeie nu însemna niciodată doar grijă față de noi, ci și față de cei de lângă noi pe care îi prețuim.
Mai mult, subiectul are legătură până la urmă cu relația fiecăruia dintre noi cu propriul corp, cu sănătatea noastră. De asemenea, din câte am observat eu, a devenit, alături de alte subiecte, unul de actualitate, întrucât starea noastră de bine și sub această dimensiune a fost supusă provocărilor pandemiei.
Iată despre ce este vorba: cred că suficient de mulți & multe dintre noi, cel puțin la un moment dat în viață, am întâmpinat dificultăți în a ne simți bine (și) din cauza excesului de greutate.
În ceea ce mă privește, pot spune că (și) dificultatea aceasta m-a însoțit: au fost perioade în viață când am câștigat în greutate, altele în care am pierdut în greutate. Fiecare din aceste perioade, a avut de fapt și puternice implicații emoționale care s-au răsfrânt asupra relației mele cu mâncarea și, în cele din urmă, cu propriul corp.
De multe ori, de foarte multe ori, în loc să reușesc să exprim într-un mod sănătos emoțiile, au fost perioade în care… le-am mâncat, iar în alte perioade, nu am mâncat suficient. Un comportament, evident nu foarte sănătos pe termen lung.
A fost nevoie de ceva muncă, de schimbări de tot felul pentru a îndrepta unele (multe) aspecte, însă de ceva vreme, pot spune că stilul meu de viață este pe o altă traiectorie, una cu mult mai sănătoasă. Și datorez și coachingul o parte din reușită, ca intervenție care nu doar că m-a susținut, dar m-a și cucerit profesional în cele din urmă 🤓
Dacă aș încerca ca din experiența mea în ceea ce privește acesta dificultate să sumarizez acum, în viteză, una sau două idei pe care să le transmit cuiva care se hotărăște că este imperativ necesar să-și controleze mai bine greutatea sau chiar să piardă în greutate și să înceapă o dietă, cu includerea unor activități fizice (acasă sau la sală) și… tot restul pachetului de comportamente pe care îl implică pierderea excesului de greutate, acestea ar fi următoarele:
- Adoptarea și respectarea unui program de… viață. Include și adoptarea și respectarea unui program de masă și de activități fizice.
- Ceea ce ar trebui vizat este adoptarea unui stil de viață sănătos, sustenabil pe termen lung, cu implicații asupra stării de bine. Astfel, pierderea în greutate devine unul dintre beneficiile unui astfel de stil de viață cu alegeri sănătoase.
- Pentru a reuși ca pe termen lung să ne menținem greutatea, de fapt, stilul de viață și starea de bine, este necesar și un mindset… adecvat, pe ici – pe colo chiar revizuit (valori – credințe/gânduri/emoții – comportamente/acțiuni). Adică, este necesară și o aplecare, privire (în)spre interior. Eu, personal, nu mai cred că se poate fără aceasta. Nu pe termen lung.
Vă invit așadar cu drag să urmăriți postările din această lună, inspirate din tehnicile cognitiv-comportamentale – cu accent și pe cele inspirate din lectura cărții ”The Beck Solution Diet” scrisă de Dr. Judith S. Beck – care sper să vă fie de folos în propriile transformări.
Și da, să mai subliniez la final încă o dată 🤓 : dintre intervențiile psihologice, coachingul cognitiv-comportamental poate susține și o asemenea… călătorie înspre stare noastră de bine, o călătorie înspre noi.
Până data viitoare, prieteni, îndemnul rămâne același: Stay CuriouS & InspiraționaL & Healthy 🤓