despre mine 1
Coach
20200725_104120
Consilier Vocațional
20200725_110904
Trainer
20200725_104022
Autor
20200725_110852
Odinioară Avocat

Fondator Coaching pentru Juristi® est. 2020

Permite-mi să mă prezint!

Mă numesc Ancuța Cosma. M-am născut în Baia Mare, la finalul anilor ’70. Mi-am petrecut ceva mai mult de jumătate din viață în orașul natal. Apoi, m-am mutat în Cluj-Napoca, unde locuiesc de ani buni.

După absolvirea studiilor liceale filologice, am urmat facultatea de științe juridice. După o perioadă considerabilă de timp, din dorința de a învăța și a experimenta, am urmat și studiile juridice masterale.

Timp de peste 12 ani profesia mea a fost una juridică, profesie în care am parcursul drumul de la avocat stagiar la avocat definitiv. 

În domeniul juridic, pe lângă munca juridică:
 • Am colaborat și interacționat cu avocați stagiari și definitivi, dar și alți juriști implicați în acest domeniu (magistrați, consilieri, executori etc.);
 • Am mentorat studenți în cadrul programelor de practică profesională.

Astfel, am observat care sunt aspirațiile, nevoile și dificultățile juriștilor, dar și cele ale altor profesioniști cu care am interacționat, din perspectiva avocatului sau din cea colegială, de jurist. Și da, o bună parte dintre acestea le-am experimentat și eu, reușind să-mi împlinesc unele aspirații, să-mi recunosc din nevoi și să caut răspunsuri pentru a depăși unele dificultăți cu care m-am confruntat eu sau alți colegi sau clienți.

Cu înțelegerea pe care o am acum asupra unui domeniu cu multe zone de presiune, știu că serviciul de Coaching pentru profesionisti, respectiv cel de Coaching pentru Juristi® pot aduce foarte multe beneficii profesioniștilor, respectiv juriștilor.

Și iată ce a urmat apoi!

În urma unui proces personal de introspecție care a inclus pentru o perioada și consilierea psihologică individuală, am descoperit că valorile mele se aliniază mult mai mult cu domeniului științelor psiho-sociale care mă pasiona. Astfel, am decis să acționez în a le urma, alegând o carieră în domeniul dezvoltării personale.

 • În perioada septembrie 2019 – martie 2020, am urmat cursul de specializare necesar pentru a dobândi calitatea de coach. Am ales formarea în coachingul cognitiv-comportamental, întrucât am apreciat că acesta îmi oferă instrumentele necesare pentru a oferi suport personalizat, fundamentat științific, în mod profesionist. 
 • Ulterior, am urmat și cursul de specializare pentru obținerea calității de consilier vocațional. Aceasta întrucât în sesiunile de coaching, clienții nu au venit doar cu aspecte ale vieții personale, ci și cu aspecte din domeniul vieții profesionale. Astfel, în mod natural, am simțit nevoia de a dobândi și alte instrumente specifice pentru a susține rezolvarea de probleme din această arie importantă a vieții.
 • Particip în fiecare an la workshopuri, seminarii și alte tipuri de evenimente din domeniul dezvoltării-personale și al psihologiei.
 • Mă pasionează să scriu, pentru că îmi permite să mă exprim și să-mi sondez sentimentele.
Ce știu sau ce am aflat până acum!

Știu că avem resurse interioare și că putem depăși evenimente dificile de viață, obstacole emoționale și/sau practice. Experiența personală – atât din poziția de client (în cadrul sesiunilor individuale de coaching pentru formarea în coaching, cât și în cadrul sesiunilor de consiliere psihologică individuală), cât și din poziția de coach – este pentru mine un reper și o dovadă în sensul celor de mai sus.

Mai mult, propriei mele experiențe pot spune că i se alătură și experiențele celor cu care am lucrat chiar din timpul formării în coaching. Acestora – spre satisfacția lor și a mea – demersul de coaching cognitiv-comportamental, respectiv Coaching pentru profesionisti și Coaching pentru Juristi® le-a adus multiple beneficii.

sabri-tuzcu-wunVFNvqhfE-unsplash

Dacă te întrebi ce calitățile profesionale dețin și ce alte formări am urmat, iată-le!

Din perspectiva formărilor urmate, a profesiilor și a activităților desfășurate sunt:

 • Consilier vocațional sau privind orientarea în carieră sau career coach (COR 242315 – ocupație: consilier vocațional). Am obținut aceasta calitate în urma absolvirii în luna decembrie 2021 a cursului de specializare organizat de Centrul Confident Business Training, curs acreditat A.N.C. De asemenea, sunt în curs de dobândire a calității de membru ACROM.
 • Coach (COR 242412 – ocupație: specialist în activitate de coaching). Am dobândit această calitate în urma absolvirii cursului de specializare organizat de International Association of Cognitive Behavioral Coaching (I.A.C.B.C.), în perioada septembrie 2019 – martie 2020, curs acreditat A.N.C. Formarea urmată a fost în coaching cognitiv-comportamental. Din perspectiva domeniilor de aplicabilitate ale coachingului, cursul de specializare a vizat atât domeniul: coachingul vieții personale (eng. life coaching), cât și domeniul coachingului organizațional. În calitatea de coach, sunt membru (Associate CBC Practitioner) al I.A.C.B.C., precum și membru al A.P.C.C.R.
 • Am participat și absolvit de asemenea și formarea de bază în Interviul motivațional. Formarea s-a desfășurat în intervalul 19 21.02.2020, la Cluj-Napoca, organizatori: Ekklesia Advies – Olanda, Asociația Preventis – Cluj-Napoca.  
 • Formator adulți/trainer (COR 242401 ocupație: formator). Am dobândit această calitate în urma absolvirii cursului de specializare organizat de Clemon S.R.L., în perioada martie-aprilie 2019, curs acreditat A.N.C.
 • Am, de asemenea, și calitatea de avocat, inactiv în prezent, pentru că, așa după cum ai înțeles deja, am ales o carieră în domeniul dezvoltării personale. În sesiunea mai 2020, am promovat și examenul pentru înscrierea pe lista administratorilor și lichidatorilor pentru procedura insolvenței persoanelor fizice. 
 • Am activat ca voluntar/mentor în cadrul unor asociații și în cadrul proiectul U3aUniversitatea Vârstei a 3-a Cluj-Napoca.

În loc de concluzie

Cred că a fi împliniți în carierele noastre înseamnă a urma un drum profesional care ni se potrivește și în care, poate mai presus de orice, ne găsim sensul.

Dacă rezonezi cu mesajul meu și cu ceea ce fac, sunt aici pentru a te consilia, ghida, îndruma, pentru că știu că și tu îți iubești cariera! 

Accesează secțiunea Programări/Contact, pentru a lua legătura cu mine.

Te invit să mă urmărești pentru câteva minute 

în cadrul #PODCAST – ului Meseriile Viitorului De la tehnologie la educația pentru viitor  Code Scool Cubes

Testimoniale

Informații contact

coach@ancutacosma.ro

0728 144 607